A nagy lecsó teszt

A nagy lecsó teszt

Nagy lecsó tesztet hirdettem még valamikor a nyár végén. Sajnos nem lett annyira nagy, mint szerettem volna, de azért érkezett néhány recept, amit ezúton is köszönök!

Szeptemberben jutott eszembe, hogy jó lenne egy nagy lecsó teszt (itt) hirdettem meg, az apropója az volt, hogy még nálunk házon belül (hárman főzünk) is legalább 4-5 féle verzió létezik, a szűkebb baráti körben vagy épp munkahelyeimen pedig aztán jóval több. Szinte mindenki másképp csinálja, lehet csak apró eltérés van, pl. kerül bele fokhagyma vagy sem, van aki ad hozzá vizet, a többiek nem, van aki cukrozza, mások elborzadnak a gondolatától is, stb. A lényeg, talán nincs is olyan háztartás, ahol ne készülne lecsó 🙂
Meghirdettem, aztán olyan kevesen küldtetek receptet, hogy bevallom el is feledkeztem róla – aki küldte a receptjét már az elején, attól elnézést kérek, egyszerűen megfeledkeztem a felhívásról. Január elején ismét szóba került, mondtam jöhetnek még receptek, így egy kisebb csokor azért csak összegyűlt 🙂 Köszönöm mindenkinek aki elküldte a receptjét!
Nézzük, hogy készül a lecsó nálatok 🙂

Melinda volt az első akitől egy remek tarhonyás lecsó érkezett, szerintem ezt itthon is kedvelné P. 🙂

A nagy lecsó teszt Medovarszki Tamásné receptjében már meg is jelenik egy nem mindennapi összetevő, ők cukrosan készítik a lecsót:
“Tojásos lecsó, ahogy én készítem:
Hozzávalók: 1 kisebb fej vöröshagyma, 4 db fehérpaprika, 5 db paradicsom, 5-6 karika vékonykolbász, 2 evőkanál étolaj, 4 db tojás, ízlés szerint só, ízlés szerint fehérbors, Tálaláshoz: tejföl, cukor
Elkészítése: A vöröshagymát összevágjuk apró kockára, s megdinszteljük az étolajban, majd rádobjuk a vékonykolbász karikákat is. Kicsit még kevergetjük, majd félrehúzzuk.
A fehérpaprikából kivesszük a magházat, s a többit felcsíkozzuk, a paradicsomot apró
kockákra vágjuk. Az összevágott paprikát rászórjuk a vöröshagymára, kolbászra, s fedő
alatt pároljuk, közben néha megkevergetjük, s rászórjuk a sót és a fehérborst is. Ha már
jó félig megpuhult, akkor rászórjuk a paradicsomot is, s tovább pároljuk. Ha minden megpuhult, akkor a tojást felverjük, s ráöntjük a lecsóra. Pár percig kevergetjük, majd elzárjuk alatta a gázt, a fedőt rárakjuk, s kb. még 5 percet várunk vele. Addig megterítünk, s már tálalhatjuk is.
Mi tejföllel és cukorral szeretjük, de lehet sósan is enni.”

A nagy lecsó teszt Anikó Icindic a férje bográcsos lecsóját hozta bemutatni, örülök, hogy megjelent a bográcsos változat is, nyáron bizony jó kis lecsók készülhetnek így is 🙂
Lecsó bográcsban, ahogy a férjem készíti
Hozzávalók: 3,5 kg lecsópaprika, 10 nagy fej hagyma, 1 pár házi kolbász, 1/2 kg házi szalonna, 3 db paradicsom, 1,5 fej fokhagyma apróra vágva, 1 fej fokhagyma a végén
só, pirospaprika
A paprikát és a hagymát karikákra vágtuk. A kolbászt karikára vágtuk, a szalonnát felkockáztuk. A tűzhelyen megpirítottuk az apróra vágott fokhagymával együtt. Kimertük a zsírból. Félretettük. Sok lett a zsír, mivel elég zsíros volt a szalonna, ezért az egészet nem használtuk fel a lecsóhoz (persze ez attól is függ, hogy milyen szalonnát használtok).
A zsírt a bográcsba öntöttük (kb. a kisült zsírnak a felét), rákerült hagyma, megfonnyasztottuk. Ezután került rá a paprika. Amikor már majdnem elkészült, akkor kerül bele a só és a pirospaprika. Összeforraltuk. Ekkor került bele a paradicsom és a maradék fokhagymát fokhagymanyomón keresztül belenyomtuk, ismét összeforraltuk.
Tálalás előtt adtuk hozzá a ropogósra sütött szalonnát, kolbászt, fokhagymát.”

A nagy lecsó tesztIsmét egy bloggertárs, Ani érkezett a lecsó receptjével, ami szintén bográcsban készült, de a hagyományos alapanyagok mellé tök is került a lecsóba 🙂

A nagy lecsó teszt Fekete Edit receptje is nagyon finomnak tűnik, ő kolbász helyett debrecenit tesz bele, szívesen kóstolnám 🙂
“Az én lecsóm tojásos lecsó, a klasszikus arányokkal készül.: 1 kg paprika,1/2 kg paradicsom, 1/4 kg vöröshagyma
Füstölt szalonnát olvasztok, ezen párolom meg a félbe, majd szeletekre vágott hagymát, és 2-3 gerezd fokhagymát. Amikor a hagyma üveges megszórom pirospaprikával, majd ráteszem a hosszában, csíkokra vágott paprikát. Kis sütés után kerül bele a lehéjazott paradicsom.
A főzés fedő nélkül történik.
A főzés végezetével  kerül bele a lecsóba néhány karika jó minőségű debreceni és a tojás. Ilyenkor, melegben a füstölt kolbászt nem igényli a család. A tojás a szokásostól eltérően előre meg van sütve rántottának, apróra összevágva és a lecsóba keverve. Így el lehet kerülni, hogy az ételből egy meghatározatlan massza legyen.
A sózás, igény szerint borsozás a főzés befejeztével történik. Ugyancsak utólag kerül bele az erős paprika, azzal mindenki saját magának,ízlése szerint fűszerezi. Csak friss kenyérrel fogyasztjuk!!!
Jó étvágyat!”

A nagy lecsó teszt Gurzau Mária már ekkor gondolt a télre, az ő levelében a befőzés is szerepel és nála jelent meg először egy általam is kedvelt fűszer a lecsóban, a cayenne bors:
“Olyan aranyosan kérdeztél, hogy gondoltam, megmutatom  nálunk, hogyan készül hétvégén reggelire ill.hétközben estebédnek, valamint télire a LECSÓ!
Nem nagy durranás, de mi nagyon szeretjük! 🙂
LECSÓ – Ahogy mi szeretjük: hagyma, paprika, paradicsom, kolbász, rizs, tojás, só, bors, cayenne bors
Lecsó télire: Nálam majdnem úgy készül, mint egy normál lecsó: hagyma (1,5 kg) paprika (5 kg), ledinsztelem, paradicsomlével (!! kb. 2-3 kg-ból, csak 1/3-át hagyom darabolva) felöntöm, sózom, borsozom. Üvegekbe töltöm és páp miliméter forró olajat öntök a tetejére. Kupak rá, szárazdunsztba vele, mikor kihűlt (2-3 nap), mehet a kamrapolcra. A képen dupla adag, bográcsban főzve. 😀
Használom mindenhez: pörkölt, gulyás, pecsenyék, akár a síma rizset is megbolondíthatjuk, ha teszünk hozzá egy evőkanálnyit. És ne felejtsük el a lecsót, tojással, rizzsel, galuskával, kolbászal, szalonnával… Kinek-kinek kedve és szájíze szerint.”

A nagy lecsó teszt Györgyi is hozta a lecsóját, egyből kettőt 🙂 Az ő kolbászos lecsóját volt szerencsém kóstolni, mondhatni fantasztikusan finom, bármikor szívesen enném újra 🙂

A nagy lecsó teszt A másik variáció tejföllel és nokedlivel tálalt lecsó, hát van elképzelésem az íz kavalkádról, szerintem próbáljátok ki!

A nagy lecsó teszt Reni a levél küldésekor gondolt a ködös téli hónapokra, így elmesélte, hogy készül fel a télre lecsóval, valamint kedvenc cukkinis lecsó receptjüket is megosztotta velünk:

“Télre készült már.. így idén ezek üvegekbe kerültek,mert a fagyóba.. kevés a hely..
Zsíron megdinszteltem a hagymát…rá a felkarikázott paprikát..sóztam..és mikor levet engedett..mehetett rá a paradicsom..és cukkini..ebben most csak paradicsom került..forrón üvegbe töltöttem és mehetett a száraz duntszba…majd a polcokra..”

A nagy lecsó teszt “A köv. két kép..pedig a cukkinis lecsó ahogy mi szeretjük..szalonnával ..azon a hagyma..arra a paprika..paradicsom,cukkini.. majd virslivel és tojással…a család kedvence..:)”

A nagy lecsó teszt Az Egy kicsi bors és a családi tűzhely bloggerinája elmondta, hogy a blogján többféle lecsó is szerepel, de most a legkedvesebb lecsó receptjét mutatná meg. Szerintem érdemes a blogon a többit is felkutatni, van ott krumplis, májas, gombás is 🙂

A nagy lecsó teszt Líviától a gasztroságok blog tulajdonosától is befutott egy nagyon ínycsiklandó lecsó, elmondása szerint mindig így készül, így szeretik… Bevallom ezt is szívesen kóstolnám 🙂

A nagy lecsó teszt Ildi nagyon lelkesen egyből 3 lecsó recepttel is megörvendeztetett minket, elsőnek mutatom a számomra legizgalmasabbat, a lecsó édesburgonyával és sáfránnyal készült.

A nagy lecsó teszt A második receptje egy lecsós marhaszelet, igazán ínycsiklandó fogásnak néz ki 🙂

A nagy lecsó teszt A harmadik pedig számomra tényleg újdonság, de biztosan ki fogom próbálni, a lecsós töltött káposzta nagyon megmozgatta a fantáziám 🙂

A nagy lecsó teszt Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki megosztotta velünk, hogy nála hogy készül a lecsó! Remélem mindenki talál kedvére valót a válogatásban.
Nyereményt  is ígértem, így szóljanak a fanfárok, három nyertesünk van, mindhármat Boros István mesterszakáccsal választottuk közösen és majdnem egyhangúan 🙂
A legérdekesebb lecsó címet Ildi édesburgonyás, sáfrányos lecsója nyerte el, Anikó férjének a bográcsos lecsója is a győztesek között van – itt én éreztem egy kis részrehajlást a férfi szakács részére, de lássuk be Anikó ügyességét, hogy a férjét főzésre fogta díjazni kell 🙂 A harmadik kiválasztott díjazott pedig Györgyi, akinek a tejfölös nokedlis lecsója abszolút győztesként szerepelt P-nél 🙂
De szerintem az abszolút nyertesek mi vagyunk, hiszen ennyi finomságot sikerült egy helyre gyűjtenünk.
A nyerteseket nyereményükről levélben értesítem.

 

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?