Bár az új évi malacsülthöz készült először, de azóta már ismét elkészítettem, mert annyira finom, hogy nem szívesen vártunk volna év végéig… Három fő összetevője remekül harmonizál ennek a lencsesalátának.
Vannak olyan ételek, amiket időszakokhoz, ünnepekhez kötünk. Nálunk ilyen a lencseleves és a lencsesaláta is. Pontosítok ez utóbbi csak ilyen volt mostanáig 🙂
Mert röpke egy hónap alatt már másodszor készült 🙂
Hozzávalók: 50 dkg lencse, 20 dkg zeller, 2 narancs, 1 lila hagyma, 1 kis csokor petrezselyem, 1 citrom, 2 evőkanál méz, 1 dl almaecet, 1 dl víz, só, fehér bors
A lencsét sós vízben megfőztem, míg főtt elkészítettem a saláta lét. Ehhez összekevertem a mézet, a citrom levét, ízlés szerint sóztam, kevés fehér borsot adtam hozzá és felöntöttem a víz, almaecet keverékével.
A hagymát félbe vágtam, majd vékonyan felcsíkoztam, a zellert lereszeltem. A narancsot gerezdekre szedtem hámozás után és eltávolítottam a hártyákat róla, így daraboltam kockákra. A petrezselymet csak amolyan lusta asszony módjára nagyjából megvágtam 🙂
A megfőtt lencsét jeges vízbe szedtem és lehűtöttem. A petrezselyem kivételével mindent tálba raktam és felöntöttem a saláta lével, majd megszórtam a petrezselyemmel. Jó ha van ideje állni néhány órát, hogy ízek összeérjenek, a legfinomabb másnap volt. Hűtőben napokig tárolható, ha marad belőle 🙂
Szűrőkanállal tálaltam, kevés lével.