Narancsos, zelleres lencsesaláta

Narancsos, zelleres lencsesaláta

Bár az új évi malacsülthöz készült először, de azóta már ismét elkészítettem, mert annyira finom, hogy nem szívesen vártunk volna év végéig… Három fő összetevője remekül harmonizál ennek a lencsesalátának.

Vannak olyan ételek, amiket időszakokhoz, ünnepekhez kötünk. Nálunk ilyen a lencseleves és a lencsesaláta is. Pontosítok ez utóbbi csak ilyen volt mostanáig 🙂
Mert röpke egy hónap alatt már másodszor készült 🙂

Narancsos, zelleres lencsesalátaHozzávalók: 50 dkg lencse, 20 dkg zeller, 2 narancs, 1 lila hagyma, 1 kis csokor petrezselyem, 1 citrom, 2 evőkanál méz, 1 dl almaecet, 1 dl víz, só, fehér bors

A lencsét sós vízben megfőztem, míg főtt elkészítettem a saláta lét. Ehhez összekevertem a mézet, a citrom levét, ízlés szerint sóztam, kevés fehér borsot adtam hozzá és felöntöttem a víz, almaecet keverékével.
A hagymát félbe vágtam, majd vékonyan felcsíkoztam, a zellert lereszeltem. A narancsot gerezdekre szedtem hámozás után és eltávolítottam a hártyákat róla, így daraboltam kockákra. A petrezselymet csak amolyan lusta asszony módjára nagyjából megvágtam 🙂

A megfőtt lencsét jeges vízbe szedtem és lehűtöttem. A petrezselyem kivételével mindent tálba raktam és felöntöttem a saláta lével, majd megszórtam a petrezselyemmel. Jó ha van ideje állni néhány órát, hogy ízek összeérjenek, a legfinomabb másnap volt. Hűtőben napokig tárolható, ha marad belőle 🙂

Narancsos, zelleres lencsesalátaSzűrőkanállal tálaltam, kevés lével.

Narancsos, zelleres lencsesaláta

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?