Roston sült karfiol medvehagymával és eperrel

Roston sült karfiol medvehagymával és eperrel

Valamilyen mutatós és finom köreten gondolkodtam, mert hús még maradt. Karfiol csücsült a hűtőben, így mint igazán univerzális alapanyagot, ezt vettem elő. azt hiszem igazán jó döntést hoztam…

Megmaradt egy kevés az előző napi sült oldalasból, így csak a köreten kellett törnöm a fejem. Belegondoltatok már, hogy a karfiol (is) mennyire univerzális zöldségünk? Esszük rántva, rakottaknak, “rizsnek”, főzve, párolva, felfújtnak, levesnek ezerféle módon, sőt én még főzeléket is szoktam csinálni belőle, aztán készül belőle “sajt” vagy épp pizza alap. Tényleg nagyon sok minden készíthető belőle és igazán alkalmas arra is, hogy néha kísérletezzünk, különlegesebb ízeket csalogassunk elő. Ilyen volt például a kakaós karfiol, ami lehet elsőre furcsának tűnik, de megéri kipróbálni, mert nagyon finom!

Most egy roppant egyszerű és nagyon gyors, nagyon tavaszias köret készült belőle. Míg a hús átmelegedett a sütőben, addigra a köret is kényelmesen elkészült.

Roston sült karfiol medvehagymával és eperrelHozzávalók: személyenként 2 szelet karfiol, 1 teáskanál kacsazsír, 6-8 medvehagyma levél, 1 nagy vagy 2 kisebb eper, csipet só

A karfiolt szeletekre vágom, én kicsit átlósan vágom, azt tapasztaltam, így jobban egyben maradnak a szeletek. A kacsazsírt serpenyőbe teszem, amikor megolvadt ráteszem a karfiol szeleteteket és csipet sóval meghintem. Nem használtam más fűszert, mert a hús erősen fűszerezett, de egyéb esetben lehet borsozni, csilivel szórni vagy ízlés szerint egyéb módon ízesíteni. Magas hőmérsékleten sütöm és fedővel lefedem a serpenyőt. A szelet vastagságától függően 3-4 perc egy kb fél cm vastagságú szelet egy-egy oldala. Mikor az egyik oldal megsült, kicsi piros színt és kérget kapott, akkor lapáttal megfordítom. Ha úgy érzem már elég puha, akkor nem fedem le újra, ha vastagabb a szelet és nem puhult át, akkor újra lefedem. Fontos, hogy ne legyen teljesen puha, jó, ha “van mit harapni” rajta 🙂
A medvehagymát felcsíkoztam, az epret felszeleteltem és a karfiolra halmozva tálaltam.

Roston sült karfiol medvehagymával és eperrelRoston sült karfiol medvehagymával és eperrel

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?