Narancsos mandulatorta

Narancsos mandulatorta

Vasaltam. Nos, ez gyakorló háziasszonyok számára nem újdonság, rémesen unalmas elfoglaltság… Ilyenkor szoktam bekapcsolni a televíziót és valamelyik számomra nézhető csatornát megkeresni… Ahogy kapcsolgattam megakadt a szemem egy épp akkor kezdődő főzős műsoron.

Sajnos nem tudom ki volt a hölgy aki ezt a tortát elkövette a műsorban, de annyira lelkesen beszélt róla, hogy vasalás közben azon vettem észre magam, hogy memorizálom a hozzávalókat 🙂 Már amennyit elárultak belőle…
Nagy bánatomra sok olyan műsor van, ahol bármennyire tetszik amit elkészítenek, a recept még csak nyomokban sem felfedezhető a műsorban. Persze egy kis kutatómunkával azért sok mindent megtalálunk, vagy aki gyakorlott, hát kitalálja miből mennyi az annyi 🙂
Jelen esetben én barátnői segítséget kértem, mázlista vagyok, cukrász barátnőm a Dina Világa blog írója, az általam megjegyzett hozzávalók alapján már sorolta is a mennyiségeket 🙂 A szirup receptje pedig egyenesen a műsorból származik. Így a vasalás után sütizés következett!

Narancsos mandulatortaHozzávalók: 200 + 2 g vaj (tejmentesen vénusz vajízű margarin), 200 g eritrit (vagy cukor), 100 g mandula liszt, 100 g kukorica dara, 2 narancs reszelt héja, 2 tojás
Szirup: 2 narancs leve, 20 dkg eritrit (vagy cukor), 3 szem kardamom, 2 babérlevél, 1 fahéjrúd
A tetejére: darabolt aszalt vörös áfonya és szárazon pirított vágott mandula

FONTOS! Minden összetevő szobahőmérsékletű legyen, tehát felhasználás előtt legalább egy órával készítsük ki a konyhapultra.
200 g puha margarint habosra kevertem, aztán egyesével belekevertem a tojásokat, majd apránként adagolva az eritritet. A liszteket összekevertem és ezt is belekevertem – adagolva – a vajas masszába, végül belereszeltem a vegyszermentes narancsok héját.
Sütőpapírral kibéleltem a tortaformát, a sütőpapírt megkentem a 2 g margarinnal és így került bele a tészta. 160 fokra előmelegített sütőben, 50 percig sütöttem.

Míg a süti sül, elkészítettem a szirupot: a hozzávalókat egy kis lábasban összeforraltam és addig főztem, míg szirup lett belőle. Ez kb 15 perc forralást jelent ennél a mennyiségnél.
A süteményt még melegen sütőpapírostól rácsra tettem és alaposan megszurkáltam egy hurkapálcával, majd kanállal ráadagoltam a szirupot. Végezetül megszórtam az aprított mandula és áfonya keverékkel, de ez tetszés szerint bármi mással helyettesíthető.
A tv műsorban vanília fagyival tálalták 🙂

Narancsos mandulatorta

Pillanatkép a kulisszák mögül, avagy a fotó árnyékos oldalán is van élet 🙂

Narancsos mandulatorta

Pin It

Vélemény, hozzászólás?