Azért nevezem erdélyi töltött tojásnak, mert onnan származó barátnőmtől tanultam. A bejegyzésben leírom, hogy ő hogyan készíti és azt is ahogy én készítem, hogy biztosan tejmentes végeredményt kapjak. Mindkét változat finom 🙂
Nagyim is csinált töltött tojást, de teljesen másképp. Ő a tojássárgáját összetörte, kikeverte kis mustárral, tejföllel, snidlinggel és ezt töltötte vissza a tojásba, majonézzel sem öntötte le sosem. Ez is nagyon finom, ízletes, de amikor megkóstoltam erdélyi barátnőm töltött tojás verzióját, rögtön szerelembe is estem 🙂
Ahány tojás sárgájánk van, annyi kávéskanál májkrémet kikeverünk, szintén a tojás sárgák számával megegyező kávéskanálnyi vajjal, a tojások sárgájával, ízlés szerinti mustárral, sóval, borssal, aprított friss petrezselyemmel. Végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jó krémes masszát kapjunk. Nos ezt a receptet tejmentesítettem és bár az eredeti is nagyon finom, nálunk most a saját verzió a befutó 🙂
Hozzávalók (kb 8 db tojáshoz): 30 dkg csirkemáj, 2 kisebb hagyma vagy póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, kacsazsír a sütéshez
4 evőkanál mustár, só, őrölt színes bors, egy csipet cayenne bors, friss perezselyem
Házi majonéz
A megtisztított csirkemájat feldarabolom és a zsiradékon megfonnyasztott hagymán megsütöm. Amikor langyosra hűlt összeturmixolom a mustárral és a fűszerekkel
A tojásokat csipet sóval főzöm, tisztítás után hosszában ketté vágom a sárgájukat óvatosan kiveszem és a masszához turmixolom. Ha nem elég krémes a massza egy-két evőkanál hideg vizet adok hozzá.
Amikor teljesen kihűlt, habzsákba szedem és a tálcára elrendezett fehérjékbe töltöm a krémet.
Mivel nincs benne tejföl és margarin vagy vaj, így jóval sötétebb a töltelék a megszokottnál, viszont finomabb, mint bármilyen bolti májkrém…
A betöltött tojásokat házilag készített majonéz alapú mártással öntöm le, ami így készül:
3 tojásból készített házi majonézhez adok egy teáskanálnyi édesítőt (eritrit), ízlés szerint néhány csepp citromot és 3 evőkanál vizet. ezt simára keverem és a tojásokra öntöm. Tálalásig hűtőbe teszem.