Sült pulykamáj, párolt sütőtökkel és gombával

Sült pulykamáj, párolt sütőtökkel és gombával

Egyszer valamikor nagyon régen, az ex apósom tököt ültetett. Jó volt a föld arra fele, jó volt az időjárás és a tök nagyon szerette a helyét, így bizony olyan termés lett, ami nem két családot, de egy hadsereget is el tudott volna látni sütőtökkel 🙂

Abban az évben, nálunk nem sajtból, hanem tökből volt a hold 🙂 Szó szerint annyi mindent kipróbáltunk belőle, hogy utána évekig nem nagyon ettünk sütőtököt 🙂 Az idén nálunk is termett néhány, mert szép csendben az évek alatt azért visszakúszott az étkezésünkbe. Régi emlékek után kutatva jutott eszembe, hogy anno sokszor pároltam krumpli helyett és jól fűszerezve remekül megállta a helyét. Így került a sült pulykamáj mellé most párolt sütőtök, a mindkettőhöz nagyon jól illő kakukkfűvel. Ráadásként egy kis sült gomba koronázta az ebédet.
Szerintem remek párosítás a máj és a sütőtök, azt hiszem ezt még előveszem majd néhányszor 🙂 Annak pedig külön örülök, hogy a sütőtök magas béta karotin tartalma ebben a formában jól hasznosítható ezekben a tocsogós őszi hónapokban.

Sült pulykamáj, párolt sütőtökkel és gombávalHozzávalók: 40 dkg pulykamáj, 1-2 evőkanál kacsazsír, 1 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, bors, kakukkfű, 30-40 dkg sütőtök, 1-2 ördögszekér gomba, só

A megtisztított sütőtökből karalábévájóval készítettem gömböket, a pároló edénybe csipet sóval vizet forraltam a és a párolóbetétre kerültek a gömbök. (A megmaradt részeket is megpároltam, mert nálunk a kutya is nagyon szereti a sütőtököt 🙂 )
Félbe, majd szálra vágtam a hagymát, vékonyra szeleteltem a fokhagymát és a zsiradékon megdinszteltem. A megtisztított máj darabokat hozzáadtam, borsoztam, kakukkfüvet raktam rá és megsütöttem. A meleg sütőtök golyókat megszórtam csipet sóval és friss kakukkfűvel.
A gombát felszeleteltem és megsütöttem.
Laktató, finom vacsora kerekedett belőle 🙂

Sült pulykamáj, párolt sütőtökkel és gombávalSült pulykamáj, párolt sütőtökkel és gombával

Pin It

Vélemény, hozzászólás?