Oldalas koszorú

oldalas korona

Tudom, a mostanában készült többféle vegán dolog után meredek váltás, de gondolnom kell a húsevőkre is 🙂 Ráadásul itt a hús inkább csak dekoratív sütési formájában kap szerepet, a lényeg igazából a káposzta…

Az a tapasztalatom, hogy az oldalast vagy szereti valaki vagy nem. Nincs köztes út, hogy ebben vagy abban a formában megeszem, másképp nem… Mi szeretjük, igyekszem nem túl zsíros darabokat választani, akkor P. is szívesen eszi. Szerintem a csontos húsok, ha a csonttal együtt vannak sütve, annyira finom ízt kapnak, hogy azt semmilyen “szárazabb”, hús nem tudja visszaadni. Az egészséges táplálkozásba is beilleszthető időnként, ilyenkor érdemes a köretre figyelni, hogy az jól kiegészítse, valamint a mennyiségre. Ezeken kívül a sütési mód lehet még meghatározó, én az oldalast mindig sütőzacskóban vagy cserépedényben készítem, így nem kell hozzáadott zsiradékkal pluszban számolni.

A káposzta. Én alapvetően nagy savanyú káposzta rajongó vagyok, télen szerintem az egyik legjobb vitamin forrás. Tejallergiásként azonban érdemes érdeklődni mindig vásárlás előtt, sajnos a felgyorsult világban sokan tejsavval gyorsítják a folyamatot, amit ugye mi nem ehetünk. De egy megbízható készítőt azért nem ördöngösség találni a piacon, vagy akár magunk is készíthetünk káposztát, csak türelem kérdése 🙂 Én Gabojsza receptje szerint készítettem és nagyon finom lett a végeredmény. De van egy vecsési készítőm is, aki nagyon hagyományosan készíti, így tőle bármikor friss káposztához juthatok.
Apósom nem eszi a dinsztelt káposztát, de erre még Ő is azt mondta, ilyet bármikor csinálhatok 🙂

oldalas koronaHozzávalók: Egy szép csík oldalas, kb 1 kg – erről majd még írok, 30 dkg füstölt császár szalonna, 1 kg savanyú káposzta, 1 teáskanál folyékony stevia (vagy kb 10 dkg cukor), só, bors, borsikafű, 1 fej fokhagyma, 1 nagy vöröshagyma

Szóval az oldalas kiválasztása fontos, ha korona formájában szeretnénk elkészíteni. Ha nem túl fiatal a hentesünk, akkor fogja érteni, ha mondjuk neki, hogy oldalas koronát kívánunk készíteni a húsból és segít választani egy olyan csíkot, amit kevésbé kell már formázni, nagyjából egyenletes és kellően hosszú darab. Kérjük meg, hogy azokat a részeket “csapja le” amik kiállnak, egy egyenes csíkra van szükségünk. A leeső darabok remekül felhasználhatók majd más ételhez – én például eltettem és a karácsonyi töltött káposztába fogom belefőzni.
A húst sózom, kicsit állni hagyom, utána koronát formázok belőle, hústűvel megtűzöm és sütőzacskóba teszem. A fokhagymát gerezdekre szedem és mellé teszem. Bekötöm a sütőzacskót, 2-3 helyen felül megszúrom és 160 fokos sütőben 3-4 óra alatt készre sütöm.

A káposztához apró csíkokra vágom a szalonnát, kisütöm a zsírját, ráteszem a vékonyra vágott hagymával elkevert káposztát és fedő alatt puhára dinsztelem. Amikor a káposzta kellően puha, leveszem a fedőt, megkóstolom (!), ez fontos, mert a szalonna és a káposzta is sós. Ízesítem, sóval (ha szükséges), borssal, borsikafűvel és az édesítővel, majd magas hőn lepirítom, hogy szép színe legyen.

oldalas koronaÉn a koronába töltöttem tálaláskor a káposztát. Bármilyen körettel kínálhatjuk, nálunk sült édesburgonya és hajában sült burgonya volt mellé.

oldalas koronaoldalas korona

Pin It

Vélemény, hozzászólás?