Diétás, fogyókúrás, paleo pásztorpite receptet hozok, ami remek hétvégi ebéd lehet. Azokat a hétvégi ebéd ötleteket szeretem, amit reggel gyorsan össze tudok rakni, aztán jöhet a hétvégi rutin, majd egy mozdulat bekapcsolni a sütőt és meleg ebédet rakni az asztalra…
A pásztorpite nálam a nagyon kedvelt ételek közé tartozik, részben a fent leírtak miatt, másrészt remek “maradék mentő” étel is, de természetesen friss alapanyagokból is elkészíthető. Az igazi receptben krumplipüré kerül a tetejére, én ezt most lecseréltem karfiolpürére, így kevesebb kalória, de ugyanolyan finom 🙂
Készülhet darált hússal, apró kockára vágott hússal, jelen esetben én a megmaradt hagymás pulykatokányt vettem alapul.
A tetejére kerülő püré tejmentes, készülhet rizs-, zab- vagy kókusztejszínnel, de ahogy nálam, készülhet totu krémmel is.
Hozzávalók: 30 dkg pulyka hús (darált, apró kockára vágott) – vagy maradék tokány, 30 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, zeller, fehérrépa, gomba, borsó (ez utóbbi paleoban nem), 2 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes méretű karfiol, 2 tojássárgája, 1 totu krém, olaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 ág rozmaring, 2 ág kakukkfű, só, bors, 2 evőkanál worchester szósz, cayenne bors
Fenti zöldség felsorolásért lehet az igazi Shepherd’s pie rajongók megköveznének, hiszen abba csak hagyma, fokhagyma, sárgarépa és borsó szerepel, de ahogy a neve is mutatja az enyém diétás, sokkal több zöldséggel 🙂 No és egyébként is, ott volt valamelyikünk, hogy lássa az ír pásztorok mit raknak bele? 🙂
Egy serpenyőben megdinsztelem a hagymát, hozzáadom a fokhagymát, majd a húst és lepirítom. Utána kerül bele az evőkanál paradicsompüré, amit szintén hozzápirítok, majd a zöldségek (aki tesz bele borsót, gombát az ezeket hagyja a legvégére, nagyon kevés idő kell nekik), hozzáadom a friss fűszereket, sózom, borsozom és felöntöm annyi vízzel hogy épp ellepje. Nagy lángon puhára főzőm, közben a víz mennyisége is szépen megcsappan, igazi szaftos ragut kapok.
Mivel én kész tokánnyal dolgoztam, az a következő képen nézett ki: egy serpenyőben felmelegítettem a hagymás tokányt, adtam hozzá fokhagymát, paradicsompürét és innen mint fentebb, mentek bele a zöldségek…
A karfiolt sós vízben megfőztem, botmixerrel pürésítettem és hozzákevertem egy pici cayenne borsot, a totu krémet és két tojás sárgáját.
Tűzálló tálba halmoztam a zöldséges ragut, a karfiol pürét a tetejére simítottam és 200 fokos sütőben 20 perc alatt összesütöttem.