Eperlekváros derelye – mentesen

Eperlekváros derelye - mentesen, paleósan

Kedvenc paleós csoportomban a múlt héten többször szembe jött velem a mentes szilvás gombóc. Vizuálisan támadtak a gombócok 🙂 Annyira szépek és az “eredetihez” megszólalásig hasonlatosak voltak, hogy bár nem vagyok nagy gombóc rajongó, elhatároztam én is készítek…

Ma a tettek mezejére léptem, aztán hopp szembesültem a ténnyel nincs itthon szilvám! Eszembe jutott Nagyi barátfüléje, nálunk gyerekkoromban ez volt a “menő”, így végül azt készítettem, finom házi eperlekvárral. Nem tudom papám miért szerette jobban a derelyét a gombócnál, de úgy érzem, ezt örököltem 🙂

Eperlekváros derelye - mentesen, paleoHozzávalók: Éléskamra maglisztmentes nyújtható lisztkeverék, 4 db tojás, 50 ml víz, 20 ml citromlé, 60 g lágy kacsazsír
cukormentes eperlekvár, darált mandula, porXukor

A tojásokat felvertem, hozzáadtam a vizet, citromlét, és a zsiradékot, elkevertem, beleszórtam a lisztkeveréket és összegyúrtam. Bár 20 perc pihentetés elég a tésztának, én most két órát hagytam a hűtőben, mert így jött ki a lépés 🙂 A hosszabb pihenőtől semmi baja nem lesz a tésztának, sőt talán még picit könnyebb is vele dolgozni.
A kész tésztát 4 részre vettem, csíkokat nyújtottam belőle szilikon lapon, egyszerre kettőt. Az egyik csíkon egymástól tisztes távolságra lekvár kupacokat helyeztem el, majd vizes ecsettel ezeket körberajzoltam és ment rá a másik csík tészta. Késsel formára vágtam és a széleit megnyomkodtam, hogy jól összeragadjon. (van egy régi bejegyzésem a ravioli készítéséről, itt a fent leírtakat fázis fotókkal is láthatjátok)
Az így elkészített derelyéket én tálcán a hűtőbe tettem és főzésig ott maradtak.
A felét pedig szintén tálcára pakoltam, majd betettem a fagyasztóba. Kíváncsi leszek úgy milyen lesz.

Csipet sóval vizet forraltam, és a forrásban lévő vízben kifőztem a derelyét. 2-3 perc alatt feljöttek a víz tetejére, még egy-két percet adtam nekik, aztán leszűrtem. Egy sütőpapírral bélalt tepsire szórtam a darált mandulát és 200 fokos ütőben pár perc alatt megpirítottam. Ebbe forgattam a derelyéket.
Nagyon finom lett, épp mint a nem mentes változat, csak sokkal egészségesebb, diétásabb 🙂 Szerintem papám is szeretné 🙂

Eperlekváros derelye - mentesen, paleósan

Pin It

Vélemény, hozzászólás?