Csicseri curry

Csicseri curry medvehagymával

Mostanában teljesen rákaptam a curry készítésre. Részben, mert nagyon változatos és szeretjük ezt az ízvilágot, másrészt viszont megfelelő alapanyagokból nagyon gyorsan elkészíthető! De mi is ez valójában?

A curry szót elsősorban egy fűszerkeverék zacskójáról ismerhetjük, amit állítólag az angol gyarmatosítók alkottak meg, hogy hazájukba vihessék az indiai ízeket. Szintén tőlük ered, a mondák szerint, hogy minden szaftos indiai ételt ezzel a szóval jelöltek. Nagy valószínűséggel így került a mindennapjainkba a curry, mint egy szaftos, erősen fűszeres indiai étel. Indiában a fűszerkeverék neve a maszala, ami minden ételhez különböző arányokban kevert fűszereket takar és egyediségéről híres. Minden szakácsnak van egy jó maszalája 🙂 Ami fontos, hogy a fűszereket vagy fűszerkeveréket megpirítják, így engedik szabadon a fűszerek aromáját. Tájegységenként ez is változó, hogy száraz serpenyőben vagy olajon teszik ezt… -milyen jó, hogy dolgoztam olyan helyen, ahol a szomszéd üzletben indiai szakács dolgozott 😉

A csicseri curry konzervből roppant gyorsan elkészíthető, talán még annyi idő sem kell hozzá, mint a vöröslencse curryhez. Nálam most fagyasztott medvehagymával készült, lassan jön a friss medvehagyma, akkor lesz aztán még intenzívebb ízű ez a finomság. Tálalhatjuk köretként, de önmagában is kellőképp laktató étel.

Csicseri curry medvehagymávalHozzávalók: 1 üveg csicseriborsó konzerv, 2 db lila hagyma, 1 sárgarépa, 1 csokor medvehagyma – jelen esetben egy csokornyi medvehagyma darálva, fagyasztva, 1 kisebb (20 dkg körüli) hámozott cukkini, 1 doboz (400 ml) kókusztej, 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 db hüvelykujjnyi gyömbér, 1 teáskanál mustármag, 1 evőkanál római kömény, 1 evőkanál kurkuma, 1 evőkanál őrölt koriander, 1 teáskanál cayenne bors, só, bors, fél citrom leve.

A fűszereket (só kivételével) 2 evőkanálnyi olajon átpirítottam, amikor már illatosak voltak, akkor hozzáadtam a másik két evőkanál olajat és a cikkekre vágott hagymát, az apróra vágott gyömbérrel. Itt visszább vettem a hőt, a hagyma ne piruljon, csak párolódjon. Apró kockákra vágtam a cukkinit és lereszeltem a répát, amikor a hagyma már puha, beletettem ezeket is a serpenyőbe, átforgattam, majd belekerült a leszűrt csicseriborsó és felöntöttem a kókusztejjel. Ekkor sóztam és nagyobbra véve a hőfokot ismét átforraltam. 5 percig hagytam gyöngyözve forrni, ekkor hozzáadtam a fagyasztott medvehagymát, elkevertem benne, meglocsoltam fél citrom levével és elzártam a tűzhelyet.

Csicseri curry medvehagymávalCsicseri curry medvehagymával20 perc alatt tálalható vacsora, aki szereti a fűszeres, különleges ételeket, ezt is nagyon fogja szeretni.
Az már csak hab a tortán, hogy glutén- és tejmentes 🙂

Csicseri curry medvehagymával

Pin It

Vélemény, hozzászólás?