Nekünk meggyel készítve Márton napi “lúdláb” desszertünk volt, de bármilyen gyümölccsel rétegezhető… Gyorsan elkészíthető, valóban különleges ez a glutén-, tej-, tojásmentes, amolyan “minden mentes” desszert.
Különlegessége abban rejlik, hogy az avokádós csokikrém mintájára készült, csak egy lényegesen egyszerűbb és lássuk be olcsóbb alapanyagból: almából
A morzsát az aljára Éléskamra mézeskalács lisztkeverékből készült kekszekből csináltam, ami különleges fűszeres ízével sokat hozzátesz az ízélményhez 🙂
Hozzávalók: 6 db alma, 2 evőkanál folyékony állagú kókuszolaj, 2 púpos evőkanál holland kakaópor, 4 dkg 5-szörös édesítő, 1 dl kókuszkrém, 1 csipet fahéj, a tetejére reszelt paleo étcsokoládé
Tetszés szerint bármilyen gyümölcs a rétegezéshez
keksz: 1 csomag éléskamra mézeskalács lisztkeverék, 10 dkg kókuszolaj, 2 dl langyos víz, 60 g eritrit
Ebből az adagból 8 kb 2 dl-es pohár lett
Mivel a Tepsziben igyekszünk a legtöbb allergén kikerülni, így a kekszhez nem használtam tojást. Az olajat elkevertem a vízzel, hozzáadtam az édesítőt majd belekevertem a lisztkeveréket. 30 percre félretettem pihenni, utána kis golyókat formáltam belőle, a tenyeremben szétnyomtam és így kerültek a sütőpapírral borított tepsire. 160 fokos sütőben 25 perc alatt sültek meg. Teljesen kihűlt állapotban, másnap késes robotgépben aprítottam morzsává.
A krémhez az almákat megfőztem, majd még melegen átszedtem a turmixba, hozzáadtam az összes hozzávalót és magas fordulaton összeturmixoltam.
Lágy csokoládékrém a végeredmény, ha keményebb állagot szeretnénk, 1 teáskanál útifűmaghéjat is turmixoljunk hozzá.
A kókuszkrém elhagyható, de selymesebb tőle a végeredmény és nem lesz kókuszízű 😉
Pohárba rétegeztem, alulra a morzsa, rá a gyümölcs, utána (jó sok) csokikrém, a tetejére pedig reszelt csoki került.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.