Karamellás tápióka puding

Karamellás tápióka puding

Gyors egyszerű édesség a tápióka puding, a legjobb benne, hogy bármivel kiegészítheted, semleges ízével szinte bármivel párosítható. Én nagy karamell rajongó vagyok, így most egy karamellás változatot készítettem belőle, természetesen sok gyümölccsel.Kétféle változatban készült a karamellás tápióka pudingom, az egyikben áfonyát szórtam a tetejére, a másik picit munkásabb, bár nem én dolgoztam vele, hanem a sütő, ami a mostani zord időjárásban kifejezetten jól esett :), szóval sült fahéjas szilva került a tápióka puding tetejére

Karamellás tápióka pudingHozzávalók: 100 g tápióka gyöngy, 300 ml növényi tej (én kókusztejet használtam),
Karamell: 15 g kókuszvirág cukor, 3 evőkanál víz + 1 dl víz

Sült fahéjas szilva: 0,5 kg szilva, 5 dkg kókuszvirág cukor, ízlés szerint fahéj – nálam 2 evőkanálnyi – összekeverjük a hozzávalókat, tepsibe tesszük és 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.

A tápióka gyöngyöt beáztatom annyi vízbe, ami épp ellepi, 15-20 percre Míg a gyöngyök áznak, elkészítem a karamellt: a 3 evőkanál vízzel elkeverem a cukrot és alacsony hőfokon felmelegítem. Amikor a cukor elolvadt, magasabbra veszem a hőt és időnként megrázva az edényt karamellizálom a cukrot, figyelve, hogy ne égjen meg. Leveszem a tűzről és belekeverem az 1 dl vizet, ezzel el is készült a szósz, ezzel fogom édesíteni a tápióka pudingot.

A gyöngyök közben felvették a vizet, ha jól csináltuk, nincs mit leönteni róla, ha áll még víz a gyöngyökön, akkor azt leöntjük. Egy edényben felmelegítjük a növényi tejet, a meleg, de nem forró tejbe öntjük a tápióka gyöngyöt és folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg a gyöngyök megdagadnak, áttetszővé válnak.
Amikor elkészült a puding, belekevertem a karamell szirupom felét, a másik felét, a poharakba kanalazott tápióka puding tetejére osztottam el. Erre került jó sok friss áfonya.

A szilvás változatnál a puding tetejére nem raktam karamellt, ott csak benne volt, a tetejére kanalaztam a sült szilvát.

Karamellás tápióka puding

Pin It

Vélemény, hozzászólás?