Fermentált köles, a hamis túrós ételekhez

köles túró készítése

Sokan készítenek kölesből, megfelelő ízesítéssel túró helyettesítőt tejmentes diéta esetén. Most egy kicsit több munkával, de igazán ízletes eredménnyel járó megoldást mutatok meg a “köles túró” elkészítéséhezA hagyományos “köles túró” esetében a megmosott kölest, kétszeres vízben megfőzzük, majd cukorral/édesítővel, vaníliával és citromlével ízesítjük. Így készült ez a hamis túrógombóc is 🙂

A fermentált kölesben az a fantasztikus, hogy a fermentáció során alapvetően “savanyodik” a köles, így magának a kölesnek lesz egy túróhoz hasonló íze, nem citromléből nyeri azt. Ha a fermentálás világában szívesen elmerülnél, akkor jó szívvel ajánlom a FerMentor blogot, ebben a témában nekem is ez a biblia 🙂

Tehát a köles túró.. Az első és legfontosabb lépés, a köles alapos megmosása! Én folyó víz alatt mosom, és egészen addig folyatom rá a vizet, míg időnként belekavarva sem válik zavarossá a víz, szépen csillognak benne a köles szemek. Megpróbálom fotókkal bemutatni:

köles túró készítése

első pár perc

köles túró készítése

kb. 5 perc után

köles túró készítése

8-10 perc “mosás” után a végeredmény

A tisztára mosott kölest (1 kg-ból készítem mindig) egy nagy üvegbe helyezem és 3 evőkanál nyers mézet teszek rá, majd felöntöm 2,5 liter szűrt vízzel. ha nincs szűrt víz kéznél, forralj fel 2,5 liter vizet, majd hagyd szoba hőmérsékletűre hűlni. Az üveget lezárom, tálcára teszem és olyan helységben helyezem el, ahol folyamatosan 20 fok feletti a hőmérséklet
1. nap nincs vele semmi dolgod, maximum nézd meg, hogy érezze a törődést 🙂
2.-3. nap mindkét nap egyszer nyisd meg a kupakot, de ne vedd le, csak épp annyira tekerd el, hogy “szisszenjen” egyet.

köles túró készítése

4. nap már ilyen az üvegben a köles

5. nap már készen is vagy 🙂 Ha nagyon meleg van, lehet a negyedik napra is elkészül, de normál esetben 5 nap a folyamat…

köles túró készítése

5. nap kész a fermentált köles

Elkészült a fermentált köles, amit leszűrök… DE! én nem öntöm ki a lét, hanem elteszem üvegbe a hűtőbe és minden nap kortyolgatok belőle probiotikum helyett 😉 Ha szereted a kovászos uborka levét, ezt is szeretni fogod 🙂
A leszűrt kölest kétszeres mennyiségű vízben felteszem főni, teszek bele egy csipet sót és puhára főzöm. Van, hogy kell pótolni egy pici vizet hozzá, tedd meg bátran. Amikor megfőtt, teszek rá egy fedőt és hagyom úgy fél órát még melegedni a fedő alatt.
A megfőzött fermentált kölest, tálba teszem és botmixerrel a kívánt krémességűre mixelem, ekkor ízesítem, édes “túrónak” cukorral/édesítővel ízlés szerint, pici bio citrom reszelt héjával, vaníliával vagy sós “túrónak” sóval, füstölt paprikával, snidlinggel, köménnyel

fermentált köles túró

Hamis túrókrém fermentált kölesből

fermentált köles túró

GM rétes fermentált köles túróval

Köles-körözött

köles körözött

Tárolási tapasztalatok:
A fermentált kölest, az elkészülte után, ha nem szűröm le, hanem beteszem az üveget a hűtőbe, 5-6 hétig remekül el lehet tárolni, egyre finomabb lesz 🙂
Főzés után a megfőtt fermentált kölest jól zárható dobozban a hűtőben 2-3 hétig tároltam eddig leghosszabb ideig, ezt az időt jól bírta.
A kész termékek nálunk maximum 2 napig maradtak a hűtőben, ez idő alatt elfogytak, így hosszabb idejű tárolásukról nincs tapasztalatom 😉

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?