
Szombaton szakácsversenyen jártam. Vagyis nem jártam, hanem jártunk, hiszen legnagyobb örömömre és nem kis büszkeségemre Párom bejutott az idén harmadik alkalommal megrendezett Közétkeztetői szakácsverseny döntőjébe.
A verseny maga két fordulóból állt. Több, mint 20 csapat nevezett a megmérettetésre, nagy több ezer főt kiszolgáló cégek és kisebb akár néhány fős személyzettel dolgozók egyaránt.
Az első fordulóban meg kellett a csapatoknak tervezniük azt a menüt, melyben a 3 fogásos menü hozzávalóit részben egy adott “kosárból” válogathatták össze ( a kosár tartalma megtekinthető itt), valamint a menü ára nem haladhatta meg a nettó 420,- forintot. A pályázatnak tartalmazni kellett mind a technológiai leírást, mind a tálalási elképzeléseket és természetesen a pontos árkalkulációt is. A Szervezők (az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete; a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ) meghatározták a verseny tematikáját is:
“Őszváró ételek a modern gasztronómia jegyében”
A kiírásban az alábbi szempontok szerint várták az ételeket:
“…Kialakításra került egy bevásárló kosár, melynek tartalma hazai termelőktől beszerzett, hazai alapanyagokat soroltat fel.
A menü tartalmát is előírták:
– Előétel vagy leves (hideg vagy meleg)
– Desszert
Amikor a versenykiírást hazahozta Párom, hát bizony elgondolkodtam, hogy nettó 420,- forintból mit is tudnék összeállítani hirtelen 🙂 Aztán meglepődve tapasztaltam, hogy bizony sok mindent ki lehet hozni belőle, ha nem is itthoni és bolti árak mellett, de való igaz, hogy a ma a közétkeztetésben fellelhető kínálatnál jóval színvonalasabb ételek kerülhetnek a tányérra, persze ha van rá igény a vevői oldalon is…
Személy szerint kicsit kétkedem, hogy a fotókon szereplő ételekkel egy felnőtt férfi mondjuk jól lakik ebéd időben, de lehet mi visszük túlzásba 🙂
A döntőre 10 csapat kapott meghívást, melyet a budaörsi METRO Vevőakadémiáján tartottak, november 23-án.
A döntősök nem alhattak túl sokáig ezen a napon, reggel 7,00 órakor kezdődött, a megmérettetés, ekkor kezdett el főzni az első csapat, utána 10 percenként a következők. 10 órakor kezdődött a tálalás, egy menüt a zsűri elé, majd egy másikat fotózásra és a további elkészült 8 adagot a vendégeknek kóstolóba tálalták fel a versenyzők.
A döntő képekben
Főznek a csapatok:
Bár a látványkonyha üvegfala nem e legkedvezőbb a fotózáshoz, azért minden csapat arcán látszik a feszül figyelem…
A versenyzők munkáját nemcsak a sajtó figyelte árgus szemekkel, de bizony a zsűri tagjai között helyet foglaló NÉBIH szakemberek is kézközelből ellenőrizték a konyhai munkálatokat
A közönség is figyelt, ki a saját csapatának vagy hozzátartozójának drukkolt, mások egy-egy jó pillanatot igyekeztek lencse vagy kamera végre kapni illetve szakmai szempontok lapján már a készülő ételeket lesték.
A zsűri elé kerülő ételnek nem csak szépnek és finomnak kellett lennie, de bizony megfelelő hőfokúnak is, így bizony sietni kellett a tálalással is
Amíg a zsűri dolgozott, a fotósoké volt a terep
A feltálalt ételeket még ellenőrizték
aztán dolgozott a sajtó
majd kóstolt a közönség, melynek soraiban a legkisebbek is képviseltették magukat! Igazán jó lenne, ha minőségben már ezekhez az ételekhez hasonlókat kapnának a menzán…
Nézzük sorban a versenyben szereplő csapatokat és a menüket – az első kép a csapat táblája, majd következnek az ételeik, talán így elég jól átlátható:
- ŐSZI FŰSZERES VÖRÖSLENCSE LEVES

PIRÍTOTT DIÓS SÜTŐTÖKPÜRÉVEL TÖLTÖTT CSIRKEMELL TEKERCS BACON KÖNTÖSBEN, CSICSÓKA FÁNKKAL ÉS CSICSÓKA PÜRÉVEL, BIRSALMÁS CÉKLA CHUTNEYVAL

FŰSZERES PÁCBAN ÉRLELT ROSTONSÜLT CSIRKEMELL FILÉ BIRSALMÁS KÁPOSZTÁN, PASZTERNÁK PÜRÉ VÖRÖS LENCSE RAGUVAL, KÖVESZTETT RETEKMÁRTÁSSAL

SOUS-VIDE HARCSAFILÉ GYÖMBÉRREL, SÜTŐTÖK KÉTMÓDON, PASZTERNÁK TERRINE KÖLESSEL, ANGOLZELLER ÉS ÉDESKÖMÉNY SALÁTA, FEHÉR VAJMÁRTÁS

KAKUKKFÜVES CSIRKEMELL KIMÉLETESEN SÜTVE, GOMBÁS CSIRKECOMB ROLÁD, VÖRÖSLENCSÉS CUKKINI RAGU, KÁPIA PAPRIKAPÜRÉVEL, JUS-VEL
- ŐSZI KÖRTESZELET FAHÉJAS KÖRTEZSELÉVEL ÉS JOGHURTOS VANÍLIA MOUSSE-VAL, BIRSPÜRÉVEL

KÁPIA PAPRIKA ÉS PADLIZSÁN KRÉMMEL TÖLTÖTT JÉRCEMELL, PARAJOS MAFFINNAL, SÜTŐTÖKÖS CUKKINI RÉTESSEL, SÁFRÁNYOS SZEKLICE MÁRTÁSSAL

AFRIKAI HARCSA TERIN, SZEZÁMMAGOS BUNDÁBAN, TÖKMAGMOZAIKKAL GYÖMBÉRES BIRSALMAPÜRÉ ÁGYON, SÜTŐTÖKÖS, ZABPELYHES MUFFIN, HAGYMACSÍRA KORONÁVAL

BŐRÉBEN IZZASZTOTT JÉRCECOMB FILÉ, SAJTOS PADLIZSÁN TORONNYAL, RÓMAI KÖMÉNYES BACONOSCUKKINI ROLÁDDAL GÖNGYÖLVE, SÜLT KÁPIA PAPRIKA SZÓSSZAL, KÖLES ÉS ÁRPAGYÖNGY RIZOTTÓVAL

ZABPELYHES DIÓ KÖNTÖSBEN SÜLT CSIRKEMELL, MÉZES-CHILIS GYÜMÖLCSÖKKEL KÖRÍTVE, CSÍPŐS MÁRTÁSBAN, PASZTERNÁKOS, FÜSTÖLTSAJTOS VÖRÖS LENCSE PÜRÉVEL

PARAJOS ZABKÁSÁVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELLFILÉ BACON BUNDÁBAN SÜTVE KAKUKKFÜVES HAJDINÁS PIRÍTOTT ZÖLDSÉGEKKEL, SNIDLINGES CSICSÓKATALLÉROKKAL
Az ételek neveit minden esetben a tábláról másoltam le a képek alá ezért nem egységes a formátum. Csak csendben jegyzem meg, ezt talán jó lett volna egységesíteni, a helyesírási szabályokat figyelembe venni, ne terjedjenek nem megfelelő kifejezések, írás módok, hiszen jelenleg is ahány étlap nagyjából annyi módon írják például a különböző krémleveseket.
Néhányat sikerült megkóstolnom a munkák közül, tényleg nagyon finomak voltak, szívesen látnám őket viszont étlapon is. Ahogy már írtam, arra azért kíváncsi lennék, melyik menüvel ki mennyire lakik jól, én hármat választanék ezek közül egy éhesebb napomon 🙂
És a felsorakoztatott díjak:
Külön díjazták az élelmiszer biztonsági előírások maradéktalan betartását, ezt Némedi csapata kapta, nemhiába, ahol két hölgy dolgozik 🙂 Őszintén gratulálok hozzá!
Hosszas várakozás után végre megszületett a zsűri döntése is, itt én hiányolta egy kis áthidaló programot, a várakozás idejére. Persze én hiányoltam, de a csapatok tagjai biztosan nem, hiszen mindenkin látszott az izgalom mellett a fáradtság is.
Mivel az elmúlt hetekben személyesen volt lehetőségem megtapasztalni a versenylázat, valamint azt a kimerítő munkát, ami a felkészülés időszakában folyik, a legmesszemenőbbekig megemelem virtuális kalapom minden résztvevő előtt.
Ahogy a zsűri elmondta, 1-1 pont választotta el a csapatokat egymástól, de ki ide eljutott, már mindenki nyert. Arany érmet nyert az Nádasdy Étterem (Elamen Zrt.) és a Hungast Kft., ezüstöt az Eurest Kft. és a Sodexo Kft., míg harmadik helyen a Junior és a Vasi fogadó Kft. csapata szerepelt.
Én remélem, hogy mi a fogyasztók is nyerünk ezekkel a versenyekkel és ezek, valamint a hasonló ételek nemcsak a versenyeken, hanem a mindennapi gasztro kultúránkban, ténylegesen a közétkeztetésben, a menzákon is visszaköszönnek idővel!
2013-ban a legjobb 10 közétkeztető 🙂