Országos Közétkeztetési Szakácsverseny – OKÉS 2013

OKÉS 2013

Szombaton szakácsversenyen jártam. Vagyis nem jártam, hanem jártunk, hiszen legnagyobb örömömre és nem kis büszkeségemre Párom bejutott az idén harmadik alkalommal megrendezett Közétkeztetői szakácsverseny döntőjébe.

A verseny maga két fordulóból állt. Több, mint 20 csapat nevezett a megmérettetésre, nagy több ezer főt kiszolgáló cégek és kisebb akár néhány fős személyzettel dolgozók egyaránt.

Az első fordulóban meg kellett a csapatoknak tervezniük azt a menüt, melyben a 3 fogásos menü hozzávalóit részben egy adott “kosárból” válogathatták össze ( a kosár tartalma megtekinthető itt), valamint a menü ára nem haladhatta meg a nettó 420,- forintot. A pályázatnak tartalmazni kellett mind a technológiai leírást, mind a tálalási elképzeléseket és természetesen a pontos árkalkulációt is. A Szervezők (az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete; a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ) meghatározták a verseny tematikáját is:
“Őszváró ételek a modern gasztronómia jegyében”

A kiírásban az alábbi szempontok szerint várták az ételeket:

“…Kialakításra került egy bevásárló kosár, melynek tartalma hazai termelőktől beszerzett, hazai alapanyagokat soroltat fel.

– A kosárban található alapanyagok felhasználásával meg kell tervezni egy háromfogásos menüt.
– A menüsort egy felnőtt, étkező számára kell megtervezni.
– A menü összes nyersanyag értéke nem haladhatja meg a nettó 420- Ft-ot.
– Valamennyi alapanyag csoportból legalább egy alapanyagot használni kell, a kosár anyagainak árát a melléklet tartalmazza, azzal kell számolni.
– Ha valaki vegetáriánus ételsort szeretne készíteni azt is lehet. Ebben az esetbn az adott az állati eredetű élelmiszer-alapanyagot elhagyhatja, és valamely más ételcsoportból kell helyette 2 alapanyagot használnia.
Minél több alapanyag felhasználását javasoljuk, tehát cél minél több alkotó felhasználása a kosárból. …” (forrás: www.etrendegyesulet.hu)

A menü tartalmát is előírták:
– Előétel vagy leves (hideg vagy meleg)

– Főétel, kétféle körettel, és mártással

– Desszert

Amikor a versenykiírást hazahozta Párom, hát bizony elgondolkodtam, hogy nettó 420,- forintból mit is tudnék összeállítani hirtelen 🙂 Aztán meglepődve tapasztaltam, hogy bizony sok mindent ki lehet hozni belőle, ha nem is itthoni és bolti árak mellett, de való igaz, hogy a ma a közétkeztetésben fellelhető kínálatnál jóval színvonalasabb ételek kerülhetnek a tányérra, persze ha van rá igény a vevői oldalon is…

Személy szerint kicsit kétkedem, hogy a fotókon szereplő ételekkel egy felnőtt férfi mondjuk jól lakik ebéd időben, de lehet mi visszük túlzásba 🙂

A döntőre 10 csapat kapott meghívást, melyet a budaörsi METRO Vevőakadémiáján tartottak, november 23-án.

A döntősök nem alhattak túl sokáig ezen a napon,  reggel 7,00 órakor kezdődött, a megmérettetés, ekkor kezdett el főzni az első csapat, utána 10 percenként a következők. 10 órakor kezdődött a tálalás, egy menüt a zsűri elé, majd egy másikat fotózásra és a további elkészült 8 adagot a vendégeknek kóstolóba tálalták fel a versenyzők.

A döntő képekben

Főznek a csapatok:

OKÉS 2013 - Varda Kft

OKÉS 2013 Boros István

Itt nagy munkában a Párom 🙂

OKÉS 2013Bár a látványkonyha üvegfala nem e legkedvezőbb a fotózáshoz, azért minden csapat arcán látszik a feszül figyelem…

OKÉS 2013OKÉS 2013A versenyzők munkáját nemcsak a sajtó figyelte árgus szemekkel, de bizony a zsűri tagjai között helyet foglaló NÉBIH szakemberek is kézközelből ellenőrizték a konyhai munkálatokat

OKÉS 2013OKÉS 2013A közönség is figyelt, ki a saját csapatának vagy hozzátartozójának drukkolt, mások egy-egy jó pillanatot igyekeztek lencse vagy kamera végre kapni illetve szakmai szempontok lapján már a készülő ételeket lesték.

OKÉS 2013A zsűri elé kerülő ételnek nem csak szépnek és finomnak kellett lennie, de bizony megfelelő hőfokúnak is, így bizony sietni kellett a tálalással is

OKÉS 2013

Séfből pincér 🙂

Amíg a zsűri dolgozott, a fotósoké volt a terep

 

OKÉS 2013 - Boros István

Páromék verseny menüje

A feltálalt ételeket még ellenőrizték

OKÉS 2013

Munkában a NÉBIH, hiszen a hőfok is fontos!

aztán dolgozott a sajtó

OKÉS 2013OKÉS 2013majd kóstolt a közönség, melynek soraiban a legkisebbek is képviseltették magukat! Igazán jó lenne, ha minőségben már ezekhez az ételekhez hasonlókat kapnának a menzán…

OKÉS 2013

A legfontosabb teszt…

OKÉS 2013

a legfontosabb teszt…

Nézzük sorban a versenyben szereplő csapatokat és a menüket – az első kép a csapat táblája, majd következnek az ételeik, talán így elég jól átlátható:

OKÉS 2013

JUNIOR HARMÓNIA

OKÉS 2013

ANGOL ZELLERKRÉMLEVES KÖLES GOLYÓVAL

OKÉS 2013

ALMÁS-GOUDÁS HARCSAFILÉ FAHÉJAS SZILVAMÁRTÁSBAN BALZSAMECETES CUKKINI PÁLCIKÁK

OKÉS 2013

ZABPELYHES-MÉZES SÜTŐTÖKGOMBÓCOK DIÓMORZSÁBAN

OKÉS 2013

FEHÉRHÁZ ÉTTEREM

OKÉS 2013

SZILVASALÁTA OLÍVABOGYÓS FORGÁCSON, TÖKMAGOLAJOS BALZSAMECETTEL

OKÉS 2013

SÜTŐTÖKÖS CSIRKEMELL GRILLEZETT HAGYMÁVAL, SÜLT TÚRÓVAL ÉS TÖKMÁRTÁSSAL

OKÉS 2013

ZSÍROS KEKSZFALATOK, GYÖMBÉRES GANACHE KRÉMMEL, PIRÍTOTT ZABPEHELLYEL

OKÉS 2013

VARDA KFT

OKÉS 2013

ŐSZI FŰSZERES VÖRÖSLENCSE LEVES
OKÉS 2013

PIRÍTOTT DIÓS SÜTŐTÖKPÜRÉVEL TÖLTÖTT CSIRKEMELL TEKERCS BACON KÖNTÖSBEN, CSICSÓKA FÁNKKAL ÉS CSICSÓKA PÜRÉVEL, BIRSALMÁS CÉKLA CHUTNEYVAL

OKÉS 2013

CUKKINIS MÁKKOCKA VANÍLIA ÖNTETEN TÁLALT SZILVAHABBAL

OKÉS 2013

EUREST CHEF CLUB

OKÉS 2013

ZABPELYHES, CSICSÓKÁS KRÉMGALUSKA, SÜLT ZÖLDSÉGES HARCSA RILETTEN TÁLALVA, SÜLT KÁPIA PÜRÉVEL

OKÉS 2013

FŰSZERES PÁCBAN ÉRLELT ROSTONSÜLT CSIRKEMELL FILÉ BIRSALMÁS KÁPOSZTÁN, PASZTERNÁK PÜRÉ VÖRÖS LENCSE RAGUVAL, KÖVESZTETT RETEKMÁRTÁSSAL

OKÉS 2013

SÜTŐTÖKÖS PITE, CHILIS-KARDAMOMOS CÉKLAPÜRÉVEL, TÖKMAG GRILÁZZSAL

OKÉS 2013

NÉMEDI

OKÉS 2013

CUKKINI KRÉMLEVES BURGONYÁS CSICSÓKA GALUSKÁVAL

OKÉS 2013

CSŐBENSÜLT RAKOTT SAVANYÚKÁPOSZTA CSIRKEMELLEL

OKÉS 2013

ALMÁS BIRSALMÁS ZABPELYHES MUFFIN

OKÉS 2013

SODEXO

OKÉS 2013 ételek

SOUS-VIDE HARCSAFILÉ GYÖMBÉRREL, SÜTŐTÖK KÉTMÓDON, PASZTERNÁK TERRINE KÖLESSEL, ANGOLZELLER ÉS ÉDESKÖMÉNY SALÁTA, FEHÉR VAJMÁRTÁS

OKÉS 2013

KAKUKKFÜVES CSIRKEMELL KIMÉLETESEN SÜTVE, GOMBÁS CSIRKECOMB ROLÁD, VÖRÖSLENCSÉS CUKKINI RAGU, KÁPIA PAPRIKAPÜRÉVEL, JUS-VEL

OKÉS 2013

ŐSZI KÖRTESZELET FAHÉJAS KÖRTEZSELÉVEL ÉS JOGHURTOS VANÍLIA MOUSSE-VAL, BIRSPÜRÉVEL
OKÉS 2013

NÁDASDY ÉTTEREM

OKÉS 2013

KAPROS KÁPOSZTALEVES HAJDINÁS GALUSKÁVAL, SONKACHIPSSZEL

OKÉS 2013

KÁPIA PAPRIKA ÉS PADLIZSÁN KRÉMMEL TÖLTÖTT JÉRCEMELL, PARAJOS MAFFINNAL, SÜTŐTÖKÖS CUKKINI RÉTESSEL, SÁFRÁNYOS SZEKLICE MÁRTÁSSAL

OKÉS 2013

KÖLES FELFÚJT SZILVA CSATNIVAL, LEVENDULÁS JOGHURT HABBAL

OKÉS 2013

HUNGAST DÉL-MAGYARORSZÁG

OKÉS 2013

AFRIKAI HARCSA TERIN, SZEZÁMMAGOS BUNDÁBAN, TÖKMAGMOZAIKKAL GYÖMBÉRES BIRSALMAPÜRÉ ÁGYON, SÜTŐTÖKÖS, ZABPELYHES MUFFIN, HAGYMACSÍRA KORONÁVAL

OKÉS 2013

BŐRÉBEN IZZASZTOTT JÉRCECOMB FILÉ, SAJTOS PADLIZSÁN TORONNYAL, RÓMAI KÖMÉNYES BACONOSCUKKINI ROLÁDDAL GÖNGYÖLVE, SÜLT KÁPIA PAPRIKA SZÓSSZAL, KÖLES ÉS ÁRPAGYÖNGY RIZOTTÓVAL

OKÉS 2013

FAHÉJAS CSOKOLÁDÉ MOUSSE, NARANCS TÜKÖRBEN VANÍLIÁS CÉKLAHABBAL, KARAMELLIZÁLT KÖRTE SZELETEKKEL

OKÉS 2013

A BAJA MARKETING BAJAI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS MARKETING KFT

OKÉS 2013

TEJSZÍNES-PAPRIKÁS SÜTŐTÖKKRÉM LEVES KÁPIA METÉLTTEL

OKÉS 2013

ZABPELYHES DIÓ KÖNTÖSBEN SÜLT CSIRKEMELL, MÉZES-CHILIS GYÜMÖLCSÖKKEL KÖRÍTVE, CSÍPŐS MÁRTÁSBAN, PASZTERNÁKOS, FÜSTÖLTSAJTOS VÖRÖS LENCSE PÜRÉVEL

OKÉS 2013

CSOKIS-CÉKLÁS MUFFIN, CITROMMÁRTÁSSAL

OKÉS 2013

VASI FOGADÓ KFT

OKÉS 2013

PIKÁNS CÉKLAKRÉMLEVES SAVANYÚ KÁPOSZTÁS-SONKÁS SÜLT TÉSZTACSÍKKAL, HAGYMACSÍRÁVAL

OKÉS 2013

PARAJOS ZABKÁSÁVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELLFILÉ BACON BUNDÁBAN SÜTVE KAKUKKFÜVES HAJDINÁS PIRÍTOTT ZÖLDSÉGEKKEL, SNIDLINGES CSICSÓKATALLÉROKKAL

OKÉS 2013

ŐSZI GYÜMÖLCSÖS HÁZI PITE NARANCSOS FORRALT BOROS SZILVÁVAL

Az ételek neveit minden esetben a tábláról másoltam le a képek alá ezért nem egységes a formátum. Csak csendben jegyzem meg, ezt talán jó lett volna egységesíteni, a helyesírási szabályokat figyelembe venni, ne terjedjenek nem megfelelő kifejezések, írás módok, hiszen jelenleg is ahány étlap nagyjából annyi módon írják például a különböző krémleveseket.

Néhányat sikerült megkóstolnom a munkák közül, tényleg nagyon finomak voltak, szívesen látnám őket viszont étlapon is. Ahogy már írtam, arra azért kíváncsi lennék, melyik menüvel ki mennyire lakik jól, én hármat választanék ezek közül egy éhesebb napomon 🙂
És a felsorakoztatott díjak:

OKÉS 2013Külön díjazták az élelmiszer biztonsági előírások maradéktalan betartását, ezt Némedi csapata kapta, nemhiába, ahol két hölgy dolgozik 🙂 Őszintén gratulálok hozzá!

Hosszas várakozás után végre megszületett a zsűri döntése is, itt én hiányolta egy kis áthidaló programot, a várakozás idejére. Persze én hiányoltam, de a csapatok tagjai biztosan nem, hiszen mindenkin látszott az izgalom mellett a fáradtság is.
Mivel az elmúlt hetekben személyesen volt lehetőségem megtapasztalni a versenylázat, valamint azt a kimerítő munkát, ami a felkészülés időszakában folyik, a legmesszemenőbbekig megemelem virtuális kalapom minden résztvevő előtt.

OKÉS 2013

Eredményhirdetés

Ahogy a zsűri elmondta, 1-1 pont választotta el a csapatokat egymástól, de ki ide eljutott, már mindenki nyert. Arany érmet nyert az Nádasdy Étterem (Elamen Zrt.) és a Hungast Kft., ezüstöt az Eurest Kft. és a Sodexo Kft., míg harmadik helyen a Junior és a Vasi fogadó Kft. csapata szerepelt.

Én remélem, hogy mi a fogyasztók is nyerünk ezekkel a versenyekkel és ezek, valamint a hasonló ételek nemcsak a versenyeken, hanem a mindennapi gasztro kultúránkban, ténylegesen a közétkeztetésben, a menzákon is visszaköszönnek idővel!

2013-ban a legjobb 10 közétkeztető 🙂

OKÉS 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?