Cukkinis mákos sütemény, körömvirágos narancs krémmel

cukkinis mákos

A cukkinis mákos süteményem már szerepel a blogon, önmagában is finom, egyáltalán nem száraz süti, de így egy kis krémmel “felturbózva” még finomabb 🙂 Az már csak hab a tortán, hogy ebben a formában egy kis körömvirágot is könnyedén megetethetünk a családdal…

Bár november közepén járunk, de az enyhe időjárásnak köszönhetően, a körömvirág még virágpompával borítja el a kertünket. A virágfejek egy picit már kisebbek, mint nyáron, de illatosak és finomak és a hosszúra nyúlt ősz minden jósága bennük van 🙂
A körömvirágot újra felfedezte magának az ember, a régi népi gyógyászat közkedvelt növénye volt, szárastól, levelestől virágjával együtt gyűjthető és sokféleképpen felhasználható. A belőle készült tea vértisztító hatású, valamint készíthető belőle kence, amely sebek gyógyulását hívatott segíteni. A körömvirágról és jótékony hatásairól itt is olvashatsz bővebben. A körömvirágot mindig délben -amikor legnagyobb pompájában virít- szedjük, ekkor a legtöbb a hatóanyag benne.
Ehető virágaink közé tartozik, így én nagyon szeretek vele tortát dekorálni, de a sárga narancssárga sziromlevelek salátában is jól mutatnak. A leszedett virágok hűvös, száraz helyen remekül száríthatók későbbi felhasználásra is.

cukkinis mákosA cukkinis mákos így készül, itt most a körömvirágos narancskrém receptjét teszem közzé. Ha valaki nem elég bátor, nyugodtan hagyja ki a körömvirágot és készítse csak narancskrémmel 🙂

Hozzávalók: 2 dl narancslé – narancsból facsarva a narancsok rostjával együtt, 2 evőkanál nádcukor, 2 evőkanál liszt, 10 dkg vaj, 15 dkg porcukor (nádcukorból készült), 5 körömvirág fejecske a zöld részek nélkül, valamint további virágok a díszítéshez.

A krémhez felfőztem a 2 dl narancslét a rostokkal együtt, a 2 evőkanál cukorral és a 2 evőkanál liszttel, majd lehűtöttem a masszát. Amikor kihűlt kikevertem a vajjal, botmixerrel összetörtem a virágszirmokat a masszában, hozzáadtam a  porcukrot, és felhasználásig a hűtőbe tettem.

Megsütöttem a cukkinis mákost, de most nem magas sütit sütöttem belőle (úgyis lehet, hogy magas legyen és kettévágjuk), hanem egy nagyobb tepsiben (30×22 cm) kicsit laposabb téglalap készült, mit hosszában kettévágtam, a lapokat egymásra raktam és így lett egy téglalap alakú sütim, amit átlósan szeletelve, kis tortaszeleteket kapunk.

A kihűlt tésztát megkentem egy réteg krémmel, majd kívülről is beborítottam a krémmel, tetejét kis virágokkal díszítettem.

cukkini mákos Ennek a sütinek egy hibája volt: gyorsan fogy 🙂

cukkinis mákos

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?