Rétesben sült szőlős szűzpecsenye

Rétesben sült szőlős szűzpecsenye

A hétvégén megcsapott az ősz szele… na, jó nem a szele, szerencsére szél nem volt, inkább a hideg esték voltak azok, amelyek bizonyosságot hoztak, nem csak a naptár szerint van ősz. Márpedig ősszel szüret van, ha szüret van szőlő van, ha szőlő van, akkor használjuk 🙂

Fenti gondolatok kavarogtak a fejemben felváltva Petőfi S. gyerekként tanult “itt van az ősz, itt van újra” s fejemből már soha ki nem verhető versének sorai, mikor végig gondoltam mi legyen az ebéd. A szűzpecsenye adott volt, az őszi hangulat hatására született a réteslapban sült szőlős szűzpecsenye, köretnek zelleres krumplipüré almaágyon, egy pohár tokajival. Személy szerint valahogy így képzelnék minden hétvégi ebédet…

Rétesben sült szőlős szűzpecsenye

Alapvetően nem bonyolult az elkészítése, egy-két pici trükk van benne, de szerintem kezdő háziasszonyok is nyugodtan belevághatnak, a nevét bonyolultabb volt megfogalmazni, mint az ételt elkészíteni 🙂 Egy-két fázisfotóval súgok is…

Rétesben sült szőlős szűzpecsenye

Hozzávalók:
1 db 50 -60 dkg körüli sertés szűzpecsenye
1 csomag réteslap
15 dkg szőlő, ha lehet mag nélküli fajtát válasszunk
1 doboz tejföl, 1 dl olaj, 4 ek zsemlemorzsa (finomra darált!), 4 ek dió, só, bors ízlés szerint.

A körethez:
5 szem burgonya, fél zeller, 2 alma, só, vaj, fél citrom

A húst előre besózom, borsozom, aztán egy serpenyőben egészben un. kérget sütök rá:

Rétesben sült szőlős szűzpecsenye

A réteslapokat kiterítem egy nedves konyharuhára, majd két laponként megkenem olajos tejfRétesben sült szőlős szűzpecsenyeöllel.Az utolsó réteget ahova a hús kerül csak olajjal, erre szórom a zsemlemorzsával elkevert darált diót és sót, valamint borsot őrlök rá ízlés szerint. Elhelyezem rajta a húst, beborítom a félbevágott szőlőszemekkel, majd becsomagolom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem és lazán fóliát borítok rá, hogy először a hús süljön át. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütöm.

Rétesben sült szőlős szűzpecsenyeKözben a krumplit és a zellert megfőztem sós vízben, ezt a vajjal összetöröm, az almákat megmosom és keresztben kb. egy cm-es karikákra vágom, citrommal bedörzsölöm, hogy szépek maradjanak. Az almakarikákat sütőtálra rakom és habzsákkal rányomom a krumplipürét. Amikor a hús már puha, leveszem róla a fóliát, a rétes tetejét egy csepp olajjal megkenem és beteszem mellé az almás tálat, így egyszerre elkészülnek.

Rétesben sült szőlős szűzpecsenye

Ebéd után egy pohár borral és egy kedves verses kötettel elvonultam a kanapéra sziesztázni, aktuális olvasmányomból egy verset Veletek is megosztok, természetesen az ebédhez illően, az ősz jegyében:

ŐSZIRÓZSÁK  (Szilágyi Domokos verse)

Tegnap még szégyenlős növendéklányként
szemérmesen mosolyogtak az alig-hamvas
szilvák, barackok, riadt-kicsi almák,
hajladozó búzatáblák alig sejtették
szőkeségük élet-adó hatalmát,
a napok tüzes-arany csöndjébe
bele-belecsattant egy zápor,
a mezőn lesunyt füllel ázott a jószág,
és látod, kedves:
ma, a kert egyik zugában,
orgonabokrok szoknyája alatt
fölfedeztem néhány lapuló őszirózsát.
Remegtek, mikor tetten értem őket,
hogy szirmaikon cipelik már az őszt,
hisz jóformán még nyár se volt – hát mit akarnak,
de csak hallgattak makacsul,
és benne volt e hallgatásban,
hogy maholnap a faleveleken
dérré kegyetlenedik a harmat,
hogy a sarkon hancúrozó kölykök kezében
labda helyett ott-szomorkodik a szamárfüles irka,
az utcák megtelnek lebarnult emberekkel,
s a siető, álmos arcokat
piros-vidámra csipkedi a reggel;
a sétatéren fiók-festő-gigászok
lesik el a fáktól a pazar színkeverést,
s szerelmes kamaszok verses vallomásra ihletődnek;
lomhán csurognak a méz sugarak
s érett-gyümölcs-illata lesz az anyaföldnek,
és szemed parazsában
föllobban újra a szerelem, a gyöngédség, a jóság.
Szerettem volna neked adni a virágokat.
De aztán csak ez a vers maradt.
Mert mire hozzád érnek:
elhervadnak a remegő őszirózsák.

Pin It

Vélemény, hozzászólás?