Süti keksz helyett a Mikulásnak, azaz egy kis kényeztetés. De ez a süti valóban kényeztetés elsősorban saját magunknak, díszes, ízes, illatos…
Tavaly Karácsonyra készítettem először kuglófot a gyümölcskenyér helyett, és ahogy volt, kifelejtettem belőle a narancsot. Álltam a megsült tészta felett, hogy oké, van benne kandírozott citrom, meg van benne csoki, meg aszalt áfonya, de a narancs illata, íze nagyon hiányzott. Gondoltam egy merészet és meglocsoltam narancslével a még meleg tésztát, lesz ami lesz alapon. Hát lett… annyira finom lett, hogy elhatároztam, ha nem felejtem ki, akkor is locsolok legközelebb 🙂
Páromnak ez volt a Mikulás ajándék, reggelre várta az asztalon az illatos kuglóf. Merthogy gyors is, a sütési időn kívül, 10 perc alatt össze lehet keverni utána csak sütni kell, locsolni és ráérünk akár másnap kiborítani a formából.
Ok, a virgács a tetejére nem kötelező elem, de szerintem ennyi kell minden pasinak 🙂
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 25 dkg liszt, 6 tojás, 2 dl habtejszín, 2 dl tejföl, 2 narancs, 5 dkg aszalt áfonya, 2 dkg kandírozott narancs, 5 dkg étcsoki, 5 dkg fehér csoki, 1 késhegynyi szódabikarbóna. Opció: tortabevonó máznak.
A vajat a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverem, aztán beleadagolom folytonos keverés mellett a tejszínt, a tejfölt, végül a szódabikarbónás lisztet, belereszelem a narancs héját, majd a többi hozzávalót is belekeverem, legvégül a tojások kemény habját forgatom bele. Előmelegített 160 fokos sütőben kb 45-50 percig vagy tűpróbáig sütöm.
Amikor kivettem a sütőből meglocsolom a 2 narancs kifacsart levével és a formában hagyom kihűlni.
A közepe olyan lesz, mintha krém lenne benne, ugyanakkor mégis omlós az állaga. napokig jól eltartható… ha marad belőle, nálunk az első kóstolás után már csak az emléke maradt 🙂