Citrus lekvár

citrus lekvár

Valami ami egyszerre édes és egyszerre savanykás, no meg persze picit vaníliás, ettől pedig egyszerűen mesés…

Gyerekkoromban valamelyik osztálytársamnál ettem citromos palacsintát, ami egy rettenetesen egyszerű történet volt, a palacsintát vastagon megszórtuk porcukorral (hol voltak akkor még a kalória számlálások 🙂 ), majd facsartunk rá citromlét, feltekertük és ettük. Otthon teljesen kiborítottam vele a családot a későbbiekben, de én imádtam! Nos ez volt az alap gondolat először a citrom lekvárhoz, most pedig ehhez a citrus lekvárhoz, ami nem mondom, hogy munkamentes, de szerintem megéri. Már számban érzem Karácsony reggel a friss kaláccsal micsoda fenséges reggeli lesz egy csipke tea kíséretében! De ajándékként is megállja a helyét ez a pikáns különlegesség.

citrus lekvárHozzávalók: 1 kg citrom megpucolva, mivel vastag héjú citromot vettem, hogy kandírozott citromhéj is készülhessen ez 2 kg citrom volt. 60 dkg nád cukor, 3 db narancs, 8 szem mandarin, 20 dkg alma (ez két nagyobb alma, 1/4 vanília rúd (de enélkül is elkészíthető)

A gyümölcsöket megpucoltam, kimagoztam, a citromot és a narancsot nagyjából megszabadítottam a hártyáktól is, de ebben nem voltam teljesen alapos, a mandarint simán gerezdekre szedve dobáltam bele. Beletettem a cukrot és a vaníliát, majd bő egy órát főztem. Ekkor már látszott az állagán, hogy rendben lesz, a vaníliát kivettem, pürésítettem és forrón sterilizált üvegekbe szedtem, majd dunsztba tettem Még pihennek a melegben, de ez a pici ami a tálkába került komoly vetélkedés tárgya lett, hogy ki ehet egy kanálkával többet belőle 🙂

citrus lekvár

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?