Valami ami egyszerre édes és egyszerre savanykás, no meg persze picit vaníliás, ettől pedig egyszerűen mesés…
Gyerekkoromban valamelyik osztálytársamnál ettem citromos palacsintát, ami egy rettenetesen egyszerű történet volt, a palacsintát vastagon megszórtuk porcukorral (hol voltak akkor még a kalória számlálások 🙂 ), majd facsartunk rá citromlét, feltekertük és ettük. Otthon teljesen kiborítottam vele a családot a későbbiekben, de én imádtam! Nos ez volt az alap gondolat először a citrom lekvárhoz, most pedig ehhez a citrus lekvárhoz, ami nem mondom, hogy munkamentes, de szerintem megéri. Már számban érzem Karácsony reggel a friss kaláccsal micsoda fenséges reggeli lesz egy csipke tea kíséretében! De ajándékként is megállja a helyét ez a pikáns különlegesség.
Hozzávalók: 1 kg citrom megpucolva, mivel vastag héjú citromot vettem, hogy kandírozott citromhéj is készülhessen ez 2 kg citrom volt. 60 dkg nád cukor, 3 db narancs, 8 szem mandarin, 20 dkg alma (ez két nagyobb alma, 1/4 vanília rúd (de enélkül is elkészíthető)
A gyümölcsöket megpucoltam, kimagoztam, a citromot és a narancsot nagyjából megszabadítottam a hártyáktól is, de ebben nem voltam teljesen alapos, a mandarint simán gerezdekre szedve dobáltam bele. Beletettem a cukrot és a vaníliát, majd bő egy órát főztem. Ekkor már látszott az állagán, hogy rendben lesz, a vaníliát kivettem, pürésítettem és forrón sterilizált üvegekbe szedtem, majd dunsztba tettem Még pihennek a melegben, de ez a pici ami a tálkába került komoly vetélkedés tárgya lett, hogy ki ehet egy kanálkával többet belőle 🙂