Tenger gyümölcsei kosárkákban

Tenger gyümölcsei kosárkákban

Karácsonyi ebéd előételeként vettem tervbe ezt a kosárkát, mert gyors és nem bonyolult, mégis kellőképp látványos. De muszáj volt teszt verziót készíteni, hogy biztos finom lesz e 🙂

Ígértem, hogy több hal étel lesz, nos ez ugyan nem hal, és nem is folyóink, tavaink termése, de néha kell egy kicsit kirándulni 🙂 Egy esetet tudok elképzelni, mikor ez az étel még finomabb lehetne, ha a kirándulás nemcsak képzeletbeli lenne, hanem a tengerparti bungalóban készülne, friss hozzávalókból 🙂
A tejszín krémessége, a tészta lágysága remekül összesimul a különböző kis kagylók, rákok, egyebek ízével, a medvehagyma pedig nemcsak színesíti, de meg is koronázza ezt az ízharmóniát.

Tenger gyümölcsei kosárkákbanHozzávalók: 1/2 kg tenger gyümölcsei mix, 1 lila hagyma, 1 csomag leveles tészta, 2 dl szára fehér bor, 0,5 dl olívaolaj, 2 dl tejszín, só, bors, medvehagyma (én tavasszal csíkokra vágva lefagyasztom, de a szárított is jó bele), 8 vékony szeletke cheddar sajt, citrom a tálaláshoz

A hagymát apróra vágva megfonnyasztottam az olajon, majd ráöntöttem a még fagyos herkentyűket és a bort. Hamar puhára fő a borban, ekkor mehet rá a tejszín és addig forralom, amíg kellő képen sűrű lesz a szaftja. Ekkor sózom, borsozom, majd hozzáadom a medvehagymát.
A leveles tésztát vékonyra nyújtom, majd nyolc kockára vágom és kibélelem vele a muffin formákat (én szilikont használok, a normál sütőformát érdemes kikenni vajjal és egy pici morzsával megszórni), úgy vágom a tésztát, hogy picit kilógjon a formából, a négy csücsköt kihajtom. Az így kapott kosárkákat teletöltöm a tenger gyümölcseivel, majd egy kocka sajttal lefedem.

Tenger gyümölcsei kosárkákbanElőmelegített 160 fokos sütőben, kb 15-20 perc alatt készre sütöm. A kosárkákat még forrón kiveszem a formából. Citrommal tálalom.

Tenger gyümölcsei kosárkákban

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?