Toad in the hole, vagyis “varangy a lyukban” Egy Angliában élő kedves ismerős mutatta nemrégiben, hogy ők bizony ezt vacsoráztak. Én először konkrétan azt hittem, hogy békát ettek…
Kicsit utána olvasva derült ki, hogy ez egy angol eledel, semmi franciás békásság és herkentyűsség nincs benne, rettenetesen egyszerű: kolbász tésztában.
Az étel maga nagyon jól elkészíthető itthoni alapanyagokból is, gyors és tényleg nagyon finom. Nevét onnan kapta, hogy a kolbászok úgy kukucskálnak ki a tésztából, mintha varangyos békák lesnének ki a lyukból. Hát sajátos fantáziára vall, de az angol humort nem szándékozom elemezni 🙂 Bár én szeretem!
Hozzávalók: 8 kis- vagy 4 db nagy grill kolbász vagy magyarosítva akár parasztkolbász darabok, 3 dl tej, 3 tojás, 12 dkg liszt, 2 lilahagyma, olívaolaj, 1rozmaring ágacska, só, őrölt bors
Tálaláshoz: párolt zöldborsó (vagy egyéb zöldségek), krumplipüré
A tejjel elkeverem az egész tojásokat és a lisztet, hogy sűrű palacsintaszerű tésztát kapjak, sóval és borssal ízlés szerint ízesítem.
A hagymát megpucolom és negyedekbe vágom. Egy kisebb tepsibe elrendeztem felváltva a kolbász és a hagyma darabokat, eredetileg grill kolbásszal készül a recept, de én most olyan alapanyagból dolgoztam ami volt itthon, kis darabokra vágott parasztkolbász került a tepsibe. (grill kolbász esetén meg kell locsolni 2 ek olajjal)
200 fokos sütőben sütöttem kb 20 percig, amíg a kolbászok színt kaptak.
Fenti képen látszik, hogy a parasztkolbászhoz tényleg felesleges az olaj hozzáadása, még így is kicsit sok sül ki belőle (én a végén leöntöttem az olajat róla) Mivel kis darabka kolbászokat sütöttem, hogy tényleg kikukucskáljanak azok a varangyok, a tészta ráöntése előtt a hagymára támasztottam a kolbászkákat 🙂 Nincs nagy kolbászod, legyen fantáziád… -így születnek a mondások 😀
A palacsinta masszába dobjuk bele a rozmaring szárról leszedett leveleket, majd öntsük a kolbászok köré a masszát. Az eredeti receptben itt újabb 2 evőkanál olívaolaj jön a massza tetejére, de ezt fentebb említett okból kihagytam és én már a grill kolbásznál is túlzásnak érezném… De mindenkinek lelke rajta, én leírtam 🙂
Így néz ki amikor megsült. Kb 30 percet sült 180 fokon a tésztában. Kukucs varangyok 🙂
Párolt zöldborsóval ettük, nagyon finom volt. Felkerült a családi recepttárba, kóstoljátok meg Ti is 🙂