
Bár imádjuk a sonkát, és alig várjuk, az első adagot a friss füstölésből felvágjuk és megkóstoljuk, mégis marad Húsvét után főtt sonka. Ennek elfogyasztása aztán már varázslatokat igényel…
hiszen az Ünnep után már kevésbé izgatja a sonka a család fantáziáját.
Nálunk most túl sok nem maradt, így a hagyományos sonkás tészta helyett inkább palacsintába került.
A tölteléke sem hétköznapi, hiszen friss retekcsírát töltöttem bele, hogy a friss zöldség iránti vágyunkat is kielégítsem. Nagyon laktató és finom vacsora, vagy egy kiadós leves után, remek második fogás.
Hozzávalók: kivételesen nem írok pontos mennyiségeket, hiszen a maradékok adják az alapanyagot, ha kevésbé sonkás, akkor is finom, ha több a sonka benne, akkor is laktató 🙂
Maradék füstölt főtt sonka, 1-2 szál újhagyma, tejföl, csíra vagy friss zöldség, sajt (ízlés szerint), palacsintatészta alap
Bekevertem a palacsinta tésztát, én cukrot sosem rakok bele, de ebbe nem is kell. Sózni sem kell, hiszen a sonka elég sós. A sonkát apróra vágtam, az újhagymát felkarikáztam és bele kevertem a tésztába. Hagyományos módon a palacsinta sütőben sütöttem ki, mint a “normális” palacsintát
Mindkét oldalát megsütöttem, simán megfordítható, semmi nem potyog ki belőle
A kisült palacsintákat betöltöttem a tejfölben elkevert retekcsírával és megszórtam reszelt sajttal.
Félbevágva, melegen tálaltam. Nem várjuk meg vele a következő Húsvétot, sűrű vendég lesz az asztalunkon 🙂