A diótorta és úgy általában minden diós sütemény nagy kedvenc nálunk. Van hogy liszt és dió, van hogy liszt mentes változatban csak dióval készül egy-egy süti. Ez a torta az utóbbi változat.
Annyira szépen sütött ma a nap és végre igazán szép tavaszi idő volt, hogy ennek a tortának nem is lehet más a neve, mint napfény torta 🙂 Bár eredetileg csak rácsurgatni tervezetem a szirupot, de menet közben fogalmazódott meg a neve, ezért végül a felső rétegre is rákentem… Szerintem, mindent elmond a mai napról 🙂
Hozzávalók: 2 bögre (2.5 dl) darált dió, 3 tojás, 1/2 bögre nád cukor, 2 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 cs sütőpor, 1 cs vaníliás cukor
Krém: 50 dkg mascarpone (vagy házi natúr krémsajt), 15 dkg porcukor, 0,5 dl vérnarancs szirup
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek a robotgéppel, a sárgáját kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a diót, sütőporral elkevert keményítőt, vaníliás cukrot és a tejszínt.
180 fokos előmelegített sütőben nekem 35 percet sült, de tűpróbával ellenőrizzük!
Amíg a süti sül, kikeverem a krémet, a krémsajtot elkeverem a cukorral, végül hozzáadok a vérnarancs szirupból, úgy a kétharmadát.
Amikor a tészta teljesen kihűlt, félbevágtam és a krém bő felével megkentem, rátettem a tetejét és a másik adag krémmel vastagon bevontam. Először arra gondoltam, hogy tálaláskor csurgatok rá a maradék szirupból, de végül meglocsoltam vele a krémet és habkártyával óvatosan elsimítottam.
A teraszon elfogyasztott délutáni kávéhoz igazán remek kísérőnek bizonyult 🙂