Télen méltánytalanul hanyagoljuk, aztán ahogy megjelenik a friss saláta a piacokon rögtön lecsapok rá és nem is kérdéses mi lesz az ebéd. Mert finom mindenképpen, de a ropogós salátalevelekkel az igazi 🙂
Mamám is így készítette, Édsanya is, az idők folyamán csak annyi változás történt a receptben, hogy a fele lisztet graham lisztre cseréltük. Tegnap nemcsak az étek volt tavaszias, hanem az idő is remek volt, így már a teraszon lehetett ebédelni, ami külön öröm volt számunkra 🙂
Hozzávalók: nokedli+tojásos tejföl 🙂 Na jó de tényleg, mindenkinek van bevált nokedli receptje, és ebben a legszebb az, hogy sosem mérem, csak öntöm, szórom, úgyhogy nagyjából: 1 tojás, 60 dkg liszt (nálam a bő fele graham liszt), annyi víz, amennyi lágy nokedli tésztát eredményez (kb 4 dl) további 6 tojás, 2 dl tejföl, 1 evőkanál libazsír, só
A salátalé: 4 dl víz, 2 evőkanál 20%-os ecet, 1 púpos evőkanál nád cukor
Alaposan eldolgozom a tojást és a víz egy részét, és apránként annyi lisztet adagolok hozzá, hogy sűrű nokedli tésztát kapjak, aztán jön újabb adag víz a liszt maradéka, végül beállítom az állagát a vízzel. Hangsúlyozom a mennyiségek nem pontosak, mivel minden liszt másképp reagál a vízre, nagyon sok függ attól milyen lisztet használunk. Sós vízben főzöm így én nem sózom a tésztát. Lobogó forró sós vízben nokedli szaggatóval több részletben főzöm ki a tésztát. A tálba amibe szedem a kifőtt tészta adagokat egy kanál libazsírt teszek, és mindig összekeverem az újabb adaggal a régebbit, így nem áll össze.
Amikor a tészta kész, a tojásokat felverem, és alaposan elkeverem benne a tejfölt. Serpenyőbe öntöm a nokedlit, alaposan felmelegítem és amikor forró ráöntöm a tojást és megsózom. Addig kevergetem erős lángon, míg a tojás megszilárdul, de a tejföltől nem lesz száraz.
A salátát közvetlen tálalás előtt teszem csak bele az előre elkészített ecetes lébe.
A tavaszi ebéd koronája tényleg a napsütés a teraszon való tálalás volt 🙂