Lazac szelet wellington módra

Lazac szelet wellington módra

Személyes nagy kedvencem a bélszín wellington módra, mely Wellington Arthur angol hadvezér és államférfiről kapta nevét. Igazi ünnepi étel, de természetesen bármikor elkészíthető.

Bélszínhez, azaz marha bélszínhez már nagyon régen volt szerencsém a konyhámban, így amikor készül, akkor bizony nálunk sertés bélszínből, azaz sertés esetében szűz pecsenyéből készül.
Tegnap konyhatündér barátnőmet, a Marka boszikonyhája blog íróját vártam vendégségbe, aki hasonlóan megszállottan imádja a halas ételeket, mint én, így gondoltam meglepem ezzel a finomsággal, de lazacból. A találka sajnos elmaradt, így nem maradt más választásom, mint ezzel a mennyei étekkel vigasztalódni 🙂 Marka, nem tudod miről maradtál le 🙂

Hozzávalók: kb. 30 dkg lazacfilé, 1 mokkáskanál durvára őrölt citrombors, só, 1 teáskanál dijoni magos mustár, 1 csomag leveles vajastészta, 30 dkg csiperkegomba, 1 csokor újhagyma, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, fél csokor petrezselyem,
1 tojás, liszt, olaj

A lazac filét előző este 3 hosszúkás darabra vágtam, megsóztam és beborsoztam a citromborssal.
A gombát apróra vágtam, az újhagymát felkarikáztam és és kevés olajon mindkettőt megdinszteltem. sóztam, borsoztam, belekevertem a mustárt (az igazi wellingtonnál a hús mustáros pácban érik) és az apróra vágott petrezselymet, végül az egészet késes betétű robotgéppel pépesítettem. A lazac bár gyorsan sül, de azért én kevés olajon átsütöttem egy-egy percig a hasábok minden oldalát. Ezzel az összes előkészület kész van, jöhet az összeállítás.

A tésztát kb 2 mm vastagra nyújtottam és első körben kivágtam belőle a hal formákat :

Lazac szelet wellington módra

Ezután fej és farok nélkül körben kb 2 cm ráhagyással újra kivágtam a “hal” formákat, ez lesz a borítás. Majd még vékonyabbra nyújtottam a maradék tésztát és rengeteg “hal pénzt” gyártok, én ezt egy karika formájú gyűrűvel tettem, mert ennyire kicsi szaggatóm nincs.De csak 2 halra elegendőt, a 3. halnál egy egyszerűbb módszert választottam, bár az nem annyira látványos 🙂

Az alsó tésztára a hal törzs vonalában felhalmozom a gombapépet, ráteszem a halat és beborítom a péppel.

Lazac szelet wellington módraBeborítom az elkészített fej-farok nélküli tésztával, kettőt simán,ezekre jön a felvert tojásba mártogatott korongok felragasztása, kis átfedéssel, mint a hal pikkelyei. A 3.-at előtte pikkelyszerűen mintázom a gyűrűvel, így kerül felhelyezésre. Az egészet lekenem a tojással:

Lazac szelet wellington módraElőmelegített 170 fokos sütőben nagyjából 35-40 perc alatt sült szép pirosra:

Lazac szelet wellington módraÍgy készült az aranyhal 🙂

Lazac szelet wellington módraTermészetesen a halacska forma nélkül, “simán” leveles tésztába burkolva is elkészíthető, de mennyivel szívesebben fogyasztják így a vendégek, vagy családunk tagjai.

Friss salátával tálaltam

Lazac szelet wellington módra

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?