Túrós kölespite, medvehagymával

Túrós kölespite

A tavaszi nagytakarítás nem csak a lakásnak, de a szervezetünknek sem árt… Húshagyó keddel egyébként is elindul a 40 napos böjti időszak, ez a pite itt is jó szolgálatot tehet. Ráadásul liszt mentes, a köles lúgosít, a medvehagyma nem csak finom, de vitaminokban is gazdag…

Fenti csupa jót tulajdonsága mellett ez a pite finom is, könnyű lágy szerkezet, napokig friss, puha, fogyasztható melegen és hidegen egyaránt. Ha valaki nagyon nem tud meglenni hús nélkül, akkor kenyér helyett vagy köretnek is megállja a helyét.

Túrós kölespiteHozzávalók: 2 dl köles, 4 dl víz, 25 dkg túró, 2 tojás, 175 g tejföl, 1 fej hagyma, medvehagyma, só ízlés szerint

A bögre kölest megmostam, majd dupla mennyiségű vízzel megfőztem. Én úgy főzöm, hogy hideg vízben teszem a tűzhelyre és amikor felforrt elzárom alatta a hőforrást, lefedem és 10 percig békén hagyom. A pitéhez ki kell hűteni, de érdemes közben néhányszor átkeverni, hogy ne álljon nagyon össze.
Közben 2 evőkanálnyi szőlőmag olajon lepirítottam a kockára vágott hagymát.
Amikor kihűlt, összekeverem a tejföllel, az áttört túróval és tojásokkal, 2 mokkáskanál sóval, az olajjal együtt belekerült a hagyma és hozzáadtam a csíkokra vágott medvehagymát.
Előmelegített 180 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 40 percig sütöttem. Én egy viszonylag kicsi, 18 x 28 cm-es tepsit választottam, így lett ilyen magas ebből a mennyiségből a végeredmény.

Túrós kölespiteHa nincs medvehagyma lehet bele mást is tenni, szerintem gombával vagy aszalt paradicsommal is nagyon finom lehet 🙂 Ezek lesznek a következők!

Túrós kölespite

Pin It

Vélemény, hozzászólás?