Gyömbéres eper-rebarbara chutney

Gyömbéres eper-rebarbara chutney

3…., 2…., 1…. az eperrel hivatalosan is elindul az idei befőző szezon! 🙂
Lesz itt kérem szépen eperből sok minden, főleg, ha az időjárás is kegyes lesz és további esők nem verik el a pirosló szépségeket a kertben…

Az idén is elindult a befőzős kihívás is, aki régebben követi itt az eseményeket tudja, hogy tavaly született a Facebookon egy Befőzős csoport, melyet Eszter azzal a céllal keltet életre, hogy a vállalkozó szelleműek egy teljes éven át minden hónapban készítsenek valamit, bármilyen módon tartósítva. Májusban “lejárt” az egy év és most újra ketyeg az óra, csak egy kicsit szigorodott a feltétel az újabb egy évre, minden hónapban van egy adott zöldség és egy adott gyümölcs, amiből lehet választani. Májusban az eper-rebarbara páros volt a kihívás témája. Mivel ez a páros remekül megfér süteményben és lekvárban is egymással én úgy döntöttem, most egy chutney-ban is összeházasítom őket.

Gyömbéres eper-rebarbara chutneyHozzávalók: 45 dkg eper (tisztítva), 40 dkg rebarbara(tisztítva), 8 evőkanál nádcukor, 1 mokkáskanál citromsav, 1 teáskanál magos mustár, 1 mokkáskanál fahéj, 1 csipet citrombors, 1 evőkanál reszelt friss gyömbér

Az epret alaposan megmostam, kicsumáztam, a rebarbaráról lehúzkodtam a külső héját és eltávolítottam az esetleges fás részeit. Az epret egészben, a rebarbarát 2 centis darabokban tettem egy lábasba, hozzáadtam a cukrot és elkezdtem melegíteni alacsony hőfokon. Bőségesen engedett levet, ekkor feljebb vettem alatta a hőt és hagytam, hogy elforrja a habját. Amikor már szép tiszta volt, hozzáadtam a fűszereket és a citromsavat, 2 percig még főztem, majd legvégül reszeltem bele a friss gyömbért, alaposan elkevertem és már el is zártam a tűzhelyet alatta. Forrón csírátlanított üvegekbe töltöttem és két napra száraz dunsztba tettem, ott hűlt ki teljesen. Nekem ebből a mennyiségből 4 db 220 ml-s üveg lett.

Gyömbéres eper-rebarbara chutneyGrillezett húsokhoz, halakhoz, vagy sajtokhoz kiváló pikáns csemege 🙂

Gyömbéres eper-rebarbara chutney

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?