Rebarbarás eperdzsem

Rebarbarás eperdzsem

Süteményekben már nagyon jól szerepelt ez a zöldség-gyümölcs párosítás, sőt a befőzős kihívásra készült gyömbéres, eper-rebarbara chutney is jól vizsgázott a családi asztalon, ezért most lekvár formájában is összepárosítottam őket.

Sajnos az idén az eper termések nagy részét elmossa az eső, nem lesz sok eperdzsem vagy lekvár, de egy keveset ebből a finomságból is készítettem és nagyon nem bántam meg! El is dugtam a kamra mélyére, különben nagyon hamar elfogyna 🙂

Rebarbarás eperdzsemArányaiban egy kicsit több rebarbarát tettem bele a megszokottnál, de szeretem a pikáns ízeket, nem baj ha nem túl édes.

Hozzávalók: 1,5 kg eper, 1,2 dkg rebarbara, 35 dkg nádcukor, 1/2 rúd vanília kikapart magja, 1 csomag 3:1-ben zselésítő

Az epret és a rebarbarát tisztítás után mértem!
Az eper szemeket lecsumáztam, a rebarbarát megtisztítottam és 2-3 cm-es darabokra vágtam. Az epret lecukroztam, és alacsony hőfokon elkezdtem főzni, amíg a rebarbarát feldaraboltam, ez kb 10 perc volt. Addigra a cukor épp kezdett felolvadni, gyorsan belekevertem a zselésítőt, hozzáadtam a rebarbarát, és belekapartam a vaníliarúd belsejét. Feljebb vettem a hőfokot felforraltam, hagytam pár percig zubogni és már töltöttem is a csírátlanított üvegekbe. Tetőre állítottam az üvegeket 5 percre, majd bepakoltam a száraz dunsztba, ahol két nap alatt szép lassan hűltek ki.

Rebarbarás eperdzsemRebarbarás eperdzsem

Pin It

Vélemény, hozzászólás?