Bár régen nagyon sokat jártunk kínai és egyéb távol keletinek mondott büfékbe, az utóbbi időben több okból is leszoktunk róla. Az egyik ok, hogy tulajdonképpen csak fantázia kérdése nagy kedvencünk a pirított tészta itthoni elkészítése 🙂
A másik a legendás tisztaság hiány ezek helyen zömében. Senkit nem szeretnék megbántani, de nem nálam az tette be végképp a kaput, amikor a kiszállítással rendelt tésztában megmozdult a csótány… Hát, itt végképp feladtam, még akkor is, ha ez egyedi eset és persze nem jellemző, illetve bárhol máshol is előfordulhatott volna… A csípős levest pótolom más csípőssel, a tésztát pedig elkészítem otthon, ami legalább annyira autentikusan kínai vagy ázsiai, mint az itthoni éttermekben kaphatóak 🙂
Nyaralás után nagyon ki voltunk éhezve egy jó kis tésztára, mikor párom kérdeztem azt mondta mindegy milyen, de egy kis husi legyen benne. Kezembe akadt egy csomag ázsiai tészta, így rögtön megvolt a megoldás 🙂
Hozzávalók: 1 csirkemell filé, 50 dkg ázsiai száraz tészta, 2 evőkanál keményítő, 2 evőkanál szójaszósz, 1 teáskanál magos mustár, 1 teáskanál méz, 1 üveg szeletelt bambusz, 2 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 ujjnyi gyömbér, gomba, pritamin paprika, hegyes erős paprika, só, bors, 2-3 csepp citrom, worchester szósz
és ami szerintem elengedhetetlen: egy jó minőségű wok!
A csirke húst csíkokra vágtam és beleforgattam a keményítőbe, majd egy tálban elkevertem a szójaszószt, a mustárt, a mézet és ebbe beleforgattam a hús csíkokat. lefedtem és sorsára hagytam egy időre, én konkrétan egy teljes éjszakára, de 1-2 óra is megfelel.
A wokot felforrósítottam és beledobáltam a négybe vágott hagymát, majd a felszeletelt fokhagymát és gyömbért és szárazon pirítottam. Amikor kezdett illatozni és pici színt kapni, akkor jöttek hozzá a feldarabolt paprikák és ezt is hagytam pár percig a forróságban sütkérezni, utána borítottam hozzá a pácolt húst és az egészet gyors mozdulatokkal összeforgattam. Kb 4-5 perc után belekerült a wokba a gomba és a leszűrt bambusz szeletek, ekkor meglocsoltam még egy kevés szója szósszal, worchesterrel és pár csepp citromlével. A színek kedvéért dobtam bele 2-3 piros és sárga koktél paradicsomot is, de csak azért, mert párom épp akkor hozta be a termést a kertből 🙂
Legvégül került bele a kifőzött tészta, alaposan összeforgattam és már tálaltam is.
Az egész nem tartott tovább 20 percnél, zöldségdarabolással együtt 🙂