Csokoládés mézeskalács sütemény, karamellizált körtével

csokis mézeskalács süti

Gasztroblogrokról általában úgy süt-főz az ember lánya, hogy megtetszik egy képen szereplő sütemény, vagy étel, esetleg annyira ízletes a leírás, hogy ki szeretné próbálni. Ezt a sütit viszont előbb kóstoltam, utána került elém a receptje, fotója 🙂

A bloggertalálkozóról itt írtam, a képek közt megtalálható Juci csokis mézes süteménye, ott éppen szilvalekváros öntettel, a blogján forró meggyes szósszal, tehát a variációk tárháza végtelen, viszont a süti önmagában is nagyon finom!
Bár személy szerint lábrázást kapok az októberben elinduló karácsonyi készülődéstől, nekem kicsit olyan, mintha sürgetnénk az időt, pedig eljön mindennek az ideje magától is… Szóval csak halkan jegyzem meg ez a süti remekül megállja a helyét a karácsonyi asztalon is! Ráadásul remek vendégváró, mert előre elkészíthető, tulajdonképpen napokig friss marad… ha marad 🙂

Csokis mézeskalács sütiA recepten egy picit alakítottam, én elhagytam a sütiből a cukrot, mivel nagy kedvencemmel a karamellizált körtével készült és nekem úgy már túl édes lett volna.

Hozzávalók: 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt., 12,5 dkg liszt, 3 kávéskanál szódabikarbóna, csipet só, 1 mokkáskanál gyömbérpor, 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1-1 csipet szegfűbors, kardamommag, koriander, ánizsmag (természetesen mindegyik őrölve), 1 púpos teáskanál fahéj, 3,5 dl tej, 2 dl méz, 2 tojás, 20 dkg étcsokoládé
Karamellizált körtéhez: 15 dkg nádcukor, 4 db körte, 0,5 dl narancslé (vagy víz)

Fent leírt fűszerek kiválthatók egy nagy evőkanálnyi mézeskalács fűszerkeverékkel, de én jobban szeretem saját ízlés szerint összekeverni a fűszereket.

A tejet és a mézet egy kis lábasban összemelegítettem és hagytam langyosra hűlni. A csokit szintén felmelegítettem – vízgőz felett. A fűszereket, sót, szódabikarbónát, liszteket összekevertem, majd a tojást robotgéppel elkevertem a cukorral, hozzáadtam a langyosra hűlt mézes tejet és apránként belekevertem a lisztes keveréket. Végül került bele az olvasztott csoki.
Egy normál méretű püspökkenyér formába (ha nem szilikon, kivajazva, lisztezve) töltve 180 fokra előmelegített sütőben bő 50 percig sütjük. Nekem a szilikon formám rövidebb, mint a normál forma, így magasabb lett a süti és kicsit tovább is sült, de az ízén és állagán ez semmit nem változtat 🙂

A karamellizált körtéhez a cukrot kis lábasban karamellizálom, amikor már sűrű de még épp nem áll össze, felöntöttem a narancslével és hozzáadtam a megtisztított apróra vágott körtét. Jól kiforraltam a levét és ízlés szerintit sűrűségűre főztem. Érdemes nem túl főzni, hogy hidegen is csorduljon 🙂

csokis mézeskalács sütiHűvösebb napokon igazi lélekmelengető finomság 🙂

csokis mézeskalács süti

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?