Évek óta szerepel a szilveszteri ajánlatokban ez a malac fejecskét formázó pogácsa. Illetve ez és társai, mert mindenki egy kicsit egyedien alkotja meg, mind formázásban, mind ízvilágban. Gondoltam az idén én is csinálok malacokat, hogy malacom legyen jövőre 🙂
A formázás után kutakodtam, amikor megláttam egyik kedves barátnémnál nemcsak a malackákat, de egy túrós pogácsa receptet is, ami nagyon hasonlít egy réges-régi receptünkre Timsi barátnőmmel, amivel az ifjúkori szárnypróbálgatásainkat alapoztuk meg a konyhában 🙂 De tényleg, ezzel a túrós pogácsával nem csak gyorsan elkészül az ember lánya, hanem elsöprő sikereket is arathat 🙂
Hozzávalók: 50 dkg túró, 50 dkg jobb minőségű margarin, 50 dkg liszt, 1 evőkanál só, 1 tojás a lekenéshez
malacok esetében egész bors a szemeknek
Az összes hozzávalót egy tálba szórom, a túrót célszerű előtte áttörni, majd összegyúrom. Ne add fel, összefog állni 🙂 Amikor kész a tészta becsomagolom fóliába és a hűtőbe teszem 1 órára. Lisztezett deszkán kb 1 cm-re nyújtom és tetszés szerint szaggatom. 180 fokos sütőben, tojással lekenve, sajttal vagy magokkal szórva sütöm pirulásig.
A malacok így készültek:
kinyújtottam a tésztát és egy pohárral kiszaggattam a köröket. Az egyik felén a körnek ollóval bevágtam:
Ezt a részt hajtom vissza fülnek. A maradék tésztából, én egy gyűrűvel szúrtam ki az orrokat:
Ezekbe egy hurkapálca segítségével alakítottam ki a konnektor lyukacskákat 🙂
Majd megkentem a malac fejeket tojássárgájával, a füleket kívül, belül és picit a fejhez nyomtam. Utána kerületek helyükre az orrocskák, majd a szemek:
Próbáltam a szemes borstól eltérni és fekete szezámmagot rakni szemnek, de nagyon pici 🙁 Marad a bors 🙂
Fentiek szerint sütöttem.