Sós linzerpogácsa

Sós linzerpogácsa

Nem, az idén már nem sütök… mondtam ezt két napja, de az élet, ahogy szokott közbe szólt… Na jó, most nem durván és nem is képletesen, de megláttam egy pogácsát és azt gondoltam, ezt nagyon, de nagyon ki kell próbálni… most! 🙂

Az egyik FB-os csoportban az általam egyébként is nagyra becsült Tücsök és bogár blog írója feltette ezt a sós linzerpogácsát, és éreztem, hogy elvesztem… Ez volt az, amit malacos pogácsa ide vagy oda, de nekem még meg kell sütnöm az év búcsúztató partira 🙂 És igen, ugyan egy-két változtatás esett a recepten a hozzávalók rendelkezésre állásának függvényében, de elmondhatom, azt gondolom rég kerestem ezt az egyszerű, mégis nagyszerű sós finomság receptet…

sós linzerpogácsaHozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg jó minőségű margarin, 4 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1,5 teáskanál só,
Tetejére: 1 tojás sárgája, ízlés szerint magok vagy sajt

Az eredeti receptben vaj és tejszín van, mivel ez nekem nem volt itthon csak a vésztartalék margarin, így improvizáltam, de így is nagyon finom, a tejszínt egy picit több tejföllel helyettesítettem.

Én mindent beleszórtam a dagasztógépbe és hagytam, hogy alaposan összekutyulja, aztán a munkapulton még összegyúrtam, fóliába csomagoltam és beraktam a hűtőbe.
Fagyoskodott a hűtőben úgy két órát, aztán nyújtottam lisztezett felületen, úgy bő 1 cm magasságúra, majd szív kiszúróval szaggattam:

Sós linzerpogácsaKészültek kisebb és nagyobb szilveszteri lóherék, ez a kétféle szív kiszúrom van:

Sós linzerpogácsaSós linzerpogácsaNégy szívecskét egymáshoz illesztve és tenyérrel kicsit meglapogatva készültek a lóherék.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre raktam őket, tojással megkentem és sajttal, fekete szezámmaggal vagy tökmaggal díszítettem.200 fokos sütőben, pirulásig sütöttem.

Sós linzerpogácsaÉn ezzel a bejegyzéssel kívánok MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK NAGYON BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT!

Lóherék szilveszterreLegyen szerencsés, szép az új évetek, olyan amilyennek szeretnétek!

Lóherék szilveszterre

 

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?