A vetrece levest Páromtól tanultam, Ő készíti így, én csak megbolondítottam az Új Év első napjára egy kis savanyú káposztával. Ettől az egyébként is savanykás leves még savanykásabb lett, de igazán jól áll neki a káposzta 🙂
A vetrece levest mondják erdélyi ételnek, mondják, hogy a csíkokra vágott marhahús neve a vetrece, tény, hogy felelhető leves formájában és raguhoz hasonlatos savanyú vetrece néven is. Nem tudom melyik az igazi származási változat, láttam mindenféle húsból készített vetrecét, azt viszont tudom, hogy egy nagyon finom pikáns leves a savanyú vetrece leves 🙂
Hozzávalók: 1/2 kg sertés comb (de lehet ez csirke, pulyka, vagy egyéb más hús is), 1 kisebb hagyma, 1 kisebb (vagy egy darabka) zeller gumó, 2 szép szál sárgarépa, 1 nagyobb szál fehérrépa, 2 dl tejföl, 2 púpos evőkanál mustár, 1 csapott kávéskanál liszt, 1 evőkanál zsír, 2 liter víz, só, bors, babérlevél, 20 dkg savanyú káposzta,
Tudom a zöldség mértékegységek nem túl precízek, de szerintem a levesekbe ízlés szerint tegyünk zöldséget 🙂
A hagymát félbevágom, majd vékonyan felcsíkozom, a zöldségeket zsülienre vágom (vékony csíkok), a húst is csíkokra vágtam, most azért sertés hús, mert január 1-jén nem eszünk baromfit, hogy ne kaparja el a szerencsénket, túrja csak ki azt a malac 🙂
A zsíron elkezdem dinsztelni a hagymát, mikor már kissé összeesik rádobom a húst, folyamatosan kevergetem, megvárom, míg kifehéredik. Utána jönnek a zöldségek is bele, az egészet egy picit átdinsztelem, és felöntöm a vízzel. sózom, borsozom, beledobok 2-3 babérlevelet, és lassú tűzön főzöm, amíg a hús megpuhul. Amikor a hús már majdnem jó, akkor adom hozzá a savanyú káposztát és azzal is főzöm, úgy 10 percet, majd hagyom hogy felforrjon és ekkor belerakom a tejföllel elkevert lisztet és a mustárt. Újra hagyom felforrni és ezzel kész is van.
Korhely leves helyett is remek 🙂 Macskajaj mentes BUÉK Nektek! 🙂