Pikáns nyúlleves

Pikáns nyúlleves

Ez ismét egy “szomszédasszonyos” étel, bár már nagyon-nagyon a múltból… Egészen konkrétan a zsenge fiatalságom íz emléke ez a leves.

Akkoriban még Nagymamámék tartottak nyulakat, így Édsanya “vadászta” a nyulas recepteket. Ekkoriban volt egy szomszédunk, akinek az anyukája Berekfürdőn élt, tőle való ez a recept. Akkoriban sokszor készült, aztán feledésbe merült.
Nemrégiben kaptam nyúl lapockát és Édsanyával úgy döntöttünk, hogy felelevenítjük ezt a levest. Isteni ötlet volt 🙂 Imádjuk

Pikáns nyúllevesHozzávalók: 1/2 kg nyúl lapocka, 1 db hagyma, 1 db közepes sárgarépa, 1 kisebb fehérrépa, 3-4  babérlevél, 175 gr tejföl, 1 csapott evőkanál keményítő, 1 egész (vegyszermentes) citrom, só, 4-5 egész bors, 2-3 borókabogyó, kevés olaj

A hagymát apróra vágom, és az olajon üvegesre dinsztelem. A lapockákat én csontosan teszem fel főni, illetve egészen pontosan a hagymára rakom és átforgatom rajta, hagyom, hogy a húst kicsit “megfehérítse”. Ezután felöntöm 1,5 l vízzel, sózom, hozzáadom a babérleveleket, borsot boróka bogyót, a felkarikázott fél citromot és fedő alatt puhára főzöm a húst. A zöldséget megpucolom és apró kockákra vágom, amikor a hús puha, akkor teszem a levesbe. Ha a zöldség is puha, akkor a keményítőt elkeverem egy pici vízzel és belekeverem a tejfölbe, amit a forró levesbe öntök, jól elkeverem és hagyom, hogy kicsit összeforrjon.
Friss citrommal és a csontozott hússal tálalom.

Pikáns nyúllevesHa legközelebb lesz friss koriander levél, azt kínálok még hozzá. De az újbóli elkészítéssel biztos, hogy nem várok x évet 🙂

Pikáns nyúlleves

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?