Rántott édesburgonya (batáta)

rántott batáta

Még mindig ismerkedős szinten vagyunk az édesburgonya és én… De egyre jobban megismerem, egyre jobban kedvelem. Érdekes és színes egyéniség, emellett kiváló adottságokkal rendelkezik. Igen, reklámot szeretnék csinálni neki 🙂

Tudom, nem burgonya árban mérik, de nem is felesleges szénhidrátokat viszünk bele a szervezetbe, hanem:

Egyetlen közepes méretű édesburgonya szervezetünk számára biztosítja a napi  A, és C, vitamint, valamint magas rost tartalom mellett a kálium, magnézium, réz és mangán szükségletet.” (forrás itt)

Ásotthalmon termesztik ezt a csodálatos zöldséget, de lehet kísérletezni vele, tavaly mi is rendeltünk batáta palántát és ha a termés nem is lett elegendő egész évre, de azért ettünk a sajátunkból is 🙂 Sajnos nálunk nincsenek annyira jó adottságok a termesztésre, mint Ásotthalmon, de biztos, hogy az idén is palántázunk belőle. Egyébként nemcsak palántát, de édesburgonyát is lehet az ásotthalmi termelőktől rendelni, jobban megéri, mint hiperben vásárolni. (Minden info az ásotthalmi édesburgonyáról itt)

Mint a fentiekből látszik, tényleg a szívembe lopta magát az édesburgonya, igyekszem nagy részben kiváltani vele a burgonya köretet, nemcsak íze, de hasznos tápértékei miatt is.
Azt hiszem a mai recept a legegyszerűbb vacsorák közé tartozik, rántott batáta készült egy kis fokhagymás mártogatóssal.

rántott batátaHozzávalók: személyenként 1 db közepes méretű batáta, tojás, liszt, morzsa a panírhoz, csipet só
mártogatós: 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál ketchup

A batátát megpucoltam, vékonyan felkarikáztam és annyi vízben ami épp ellepte felraktam főni csipet sóval. A forrástól számítva 5 perc múlva már el is zártam a tűzhelyet, nem akartam teljesen megfőzni és hamar puhul. leszűrtem lecsepegtettem és a hagyományos módon paníroztam (liszt, tojás, morzsa) Forró olajban kisütöttem, papírtörlőre szedtem.

A mártáshoz elkevertem a tejfölt a ketchuppal, hozzáadtam a zúzott fokhagymát.

Semmi bonyolult nincs benne, gyorsan készen van és mennyeien finom melegen és hidegen egyaránt!

rántott édesburgonyaA szinte krémesre sült zöldség igazán remek a fokhagymás mártogatóssal. Előételnek, de gyors vacsorának is bátran ajánlom 🙂

rántott édesburgonya

Pin It

Vélemény, hozzászólás?