Póréhagymás vajon párolt lepényhal, batáta pürével

Póréhagymás vajon párolt lepényhal, batáta pürével

Ismét egy kísérlet és egy kis tanulási folyamat következik… Néha azt gondolom túl bátor vagyok 🙂 De sikerült megoldani, az eredmény pedig minden pillanatnyi kétségbeesésem elfeledtette…

Többször volt szerencsém már a lepényhalhoz, de mindig tányéron érkezett az asztalra 🙂
Tudtam, hogy nagyon finom, tengerparti nyaralások alkalmával szívesen rendeltem, de a maga valóságában eddig csak fotón láttam.

Egyik nap a halas pult előtt ácsorogva megütközött a szemem a lepényhal árán: 299,- ennyi volt kiírva. Rákérdeztem, hogy ezt hogy is kell értelmezni, mire felvilágosított az eladó, hogy hát a “pulton tarthatósági ideje” holnap lejár, így darabja ennyi. Vörös foltos lepényhal. Hmmm, hát, akkor gyere velem halacska 🙂

Így került a konyhapultra ez a szépséges hal, ami azért kicsomagolva nem kis fejtörést okozott:

vörös foltos lepényhalMeglehetősen kétségbe esett arccal álldogáltam szerzeményem fölött, tudtam, hogy meg kéne nyúzni, meg ki kéne filézni, de azt sem tudtam hol fogjam meg, melyik végén nyúljak hozzá. Ekkor jött a már jól bevált mentő ötlet: Tarka Bárka! Ha hallal kapcsolatban van kérdés, mindig itt nézek szét, és most sem csalatkoztam, felleltem a lapos hal filézésének leírását. Mit leírását, fotókkal illusztrált, konkrét útmutató, annyira jól leírva, hogy úgy álltam neki, és olyan gyorsan varázsoltam szép kis szeletkéket a halamból, mintha mindig ezt csináltam volna 🙂 Ezúton is köszönet érte!

Így már nagyon egyszerűen és nagyon gyorsan elkészült az ebéd, hiszen vékony kis halszeletekről beszélünk, amelyeknek a legjobb a párolás.

Póréhagymás vajon párolt lepényhal, batáta pürévelHozzávalók: 30 dkg lepényhal filé, 10 dkg vaj, 30 dkg póréhagyma, só, citrombors
Batáta püré: 50 dkg batáta (édesburgonya), 10 dkg durvára vágott dió, 10 dkg vaj, tej, só

Miután a hal filék elkészültek, sóval és citromborssal fűszereztem őket és kb fél órá állni hagytam.
Addig elkészítettem a püréhez a batátát, amit meghámozva, feldarabolva enyhén sós vízben főztem, a diót pedig száraz serpenyőben átpirítottam. Amikor a batáta puha volt, a krumplipüréhez hasonlóan leszűrtem, forrón összetörtem és vajjal, tejjel kikevertem. A durvára tört pirított dióval tálaláskor szórtam meg.
A vajat felolvasztottam egy serpenyőben és a felkarikázott póréhagymát egyenletesen elosztottam rajta. Mivel a halat párolni szerettem volna rajta, így nem akartam, hogy a vajjal érintkezzen közvetlenül, ezért akkora serpenyőt választottam, amiben a hagyma biztosította ezt.

Póréhagymás vajon párolt lepényhal, batáta pürévelNagyjából 5 perc alatt a halszeletek  szépen kezdtek kifehéredni, ekkor óvatosan megfordítottam őket és kapott még 5 percet a másik oldal is. Ekkor leemeltem a szeleteket a hagymáról, tányérra halmoztam a vajas hagymát, rá a halszeleteket és egy kis citromot mellé.

Póréhagymás vajon párolt lepényhal, batáta pürévelKönnyű, diétás ebédnek vagy vacsorának nagyon ajánlom és a Bárkások segítségével a filézés sem ördöngösség. Próbáljátok ki, mert isteni finom fogást varázsolhattok egy kis kísérletezéssel akár magatoknak, akár vendégeiteknek.

Póréhagymás vajon párolt lepényhal, batáta pürével

Pin It

Vélemény, hozzászólás?