Ausztrál fogas (barramundi), korianderrel és batátával

Ausztrál fogas (barramundi), korianderrel és batátával

Ausztrál fogas, más néven barramundi. Az elnevezés kissé csalóka, hiszen néhány éve nálunk tenyésztik ezt a nagyon ízletes és majdnem szálkamentes halat. Az itthoni meghonosításnak személy szerint azért örülök, mert rendkívül finom, sokféleképp elkészíthető és tulajdonképpen az ára is elfogadható.

Bár nálam egy élő vízből fogott harcsával, csukával vagy amúrral nehezen veszi fel bármilyen hal a versenyt, de néha még én is a halas pultok elé kényszerülök… Szóval nem bántam meg, ez a barramundi remek választás volt.
Ha már legalább nevében ausztrál a fogasunk, akkor gondoltam fokozom a nemzetközi helyzetet és a hasát saját termesztésű korianderrel, és távolból érkező de permetmentes citrommal tömöm meg, míg köretként szintén a honi zellert párosította egy távoli földlakóval, nevezetesen édesburgonyával, azaz batátával. Milyen jó amikor egy ételen belül legalább két olyan fő hozzávaló van, melyet legalább két ismert néven szólíthatok 🙂

Mint már írtam róla, nagy rajongója vagyok a Tarka Bárka blognak, hiszen nemes célért méghozzá a halfogyasztás népszerűsítéséért küzdenek, amit a magam szerény eszközeivel csak támogatni tudok, másrészt nagyon jó írásokat és nem utolsó sorban nagyon jó recepteket olvashattok náluk halas témákban! Nos Tarka Bárka születésnapjára való tekintettel receptversenyt hirdetett, remélem ez a recept méltó lesz a születésnapi asztalra!

Hozzávalók: 1 barramundi (úgy 70-80 dkg körül a belső alkatrészek nélkül) egészben, 1 csokor koriander zöld, 1 felszeletelt citrom, só
Köret: 3 nagyobb édesburgonya, 1/2 zeller, só, olíva olaj, 1 ágacska rozmaring

A megtisztított halat (ennek a halnak csalóka pikkelyei vannak, a halas pulton akár tisztítottnak is nézhető, de könnyen eltávolítható róla a pikkely) kívül belül alaposan megsóztam, majd mindkét oldalát bevagdaltam 3-4 helyen. A hasát kitömtem a koriander levéllel és 2-3 félbevágott citromkarikával. Az oldalába ejtett vágásokba is dugtam egy-egy felezett citromkarikát, majd sütőzacskóba kötöttem és tűzálló tálba fektettem. Olyan, mint egy helyes ajándékcsomag 🙂

Ausztrál fogas (barramundi), korianderrel és batátával

180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsült.
Mivel ez egy kisebb edény, elfért mellette a másik sütőtál is, amiben szintén ennyi idő alatt elkészült a köret is.
A megtisztított batátát és zellert karikákra vágtam, megszórtam a rozmaring levelekkel, meglocsoltam két evőkanálnyi olívaolajjal és lefedve sütöttem.

Ausztrál fogas (barramundi), korianderrel és batátávalA halat egészben tálaltam, késsel villával könnyen lejött a finom halhús a gerincről.
Mindenképpen érdemes kipróbálni, könnyű elkészíteni és igazán különleges fogás, vagyis fogas 🙂

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?