Ígérem nem fogok minden egyes gumicukor ízről új bejegyzést írni, de az előzőhöz képest, most kimértem rendesen a mennyiségeket, valamint a gránátalma a szívem csücske ilyenkor télen, így ezt még olvassátok szeretettel 🙂
Tehát felfedeztem a házilag készíthető gumicukrot magamnak… Minden jó pap holtig tanul tartja a mondás, én meg aztán pláne, mert nagy felfedezésem után kicsit utána olvastam és láttam, hogy bizony már évekkel ezelőtt sokan készítettek különböző házi gumicukrokat 🙂 Sebaj, legalább megint fiatalabbnak érzem magam egy kicsit, hiszen minden vicc új egy csecsemőnek 😛
Néhány tapasztalatot azért megosztok így az első gumicukor kapcsán.
* A legjobb a szilikonforma, a legegyszerűbben abból jön ki. Viszont nem csak bonbon formában, “jégkocka” készítőben is érdemes gondolkodni. Ha egyik sincs, Öntsd egy kocka alakú, megfelelően magas peremű tálba, és kockázd vagy csíkozd fel a végén, de kis kiszúróval ebből is varázsolhatsz mintákat.
* Fagyasztóban nem csak hamarabb dermed, de könnyebb is utána a formából kiszedni.
* Amikor a formából kiszedted, már fogyasztható és finom, de inkább egy sűrű gyümölcs zselére emlékeztet, viszont ha kint hagyod a konyha pulton két napig, akkor már nem tudja letagadni magáról, hogy gumicukor 🙂
* Bár én frissen facsart gyümölcsléből és cukor nélkül készítem, de ez az én dilim 🙂 Természetesen ez elkészíthető 100 %-os gyümölcsléből és cukorral is.
* Ha egyszer elkészíted és ízlik, csak a fantáziád szab határt a lehetőségeknek 🙂
Tehát gránátalmás a legújabb kedvenc nálunk:
Hozzávalók: 2 dl gránátalma lé (facsart friss lé), 10 g nyírfacukor (vagy cukor), 20 g zselatin
A gránátalmát kifacsartam és leszűrtem a lét. Ha félreteszem, akkor érdemes felrázni használat előtt. Én egyből a lábasba öntöttem, hozzáadtam a nyírfacukrot, zselatint és csendesen, gyöngyözve hagytam, hogy minden összeolvadjon. Nem szabad felforrnia, habosodnia!
Amikor már áttetsző a lé, akkor bonbon formába öntöm. Én most szilikon jégrúd készítőt és egy bonbon formát használtam. 20 percig pihentek a fagyasztóban, utána kiszedtem és egy tálcán egy teljes napot álltak a konyha pulton. Nekünk ez az állag a legmegfelelőbb…
Persze, könnyű dolgom volt, amíg ezek pihentek és igazán “gumicukrosodtak” addig eszegettük a narancsosat 🙂