Párom kollégáinak mostanában én vagyok a “házi cukrászuk” 🙂 No, nem sütnöm kell, csak folyamatosan jönnek süti receptekért… jó, azt sem bánják, ha egy kis sütit küldök… 😀
Azzal keresett meg egyikőjük, hogy van valami reszelt olyan túrós süti, aminek fehérlik és habosan könnyű a túró a közepén és kakaós a tésztája és reszelni kell a tésztát. Hát, hallani már hallottam róla, de én bizony még nem sütöttem. Körbe is kérdeztem az én “házi cukrászaim” és Dinánál megtaláltam a sütit, amit kerestem fekete-fehér süti néven. Csak a tölteléket könnyítettem ki egy kicsit és egy fantasztikus, de egyszerű sütivel gazdagodott a repertoár itthon – teszem hozzá, a kolléga legnagyobb örömére, mert fülig ért a szája, amikor a recepttel együtt beküldtem egy kis sütit is, hogy remélem ez az 🙂
Hozzávalók:
Tészta: 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 3 evőkanál sötét holland kakaó, csipet só, 10 dkg margarin, 10 dkg zsír, 1 tojás
Töltelék: 50 dkg tehéntúró, 8 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom (vegyszermentes!) reszelt héja és 2 tojás, valamint 2 dl tejből és 2 púpos darából főzött tejbegríz
Ha valaki ragaszkodik az édes ízekhez tegyen több cukrot a töltelékbe, mert ebben a formában “csak” édeskés, de intenzíven túró ízű lesz a süti 🙂
A lisztet, cukrot, kakaót összekevertem és hozzáadtam a szoba hőmérsékletű vajat és zsírt, valamint a tojást és gyors, határozott mozdulatokkal tésztává gyúrtam. 4 gombóccá gyúrtam és letakarva a hűtőbe tettem, Dina tanácsát megfogadva legalább 2 órára.
A tejbegrízt cukor nélkül megfőztem és sokszor megkeverve hagytam kihűlni. A túrót elkevertem a cukrokkal, a tojások sárgájával, belereszeltem a citromhéjat. Hagytam kicsit állni, hogy a cukor rendesen felolvadjon benne, majd összekevertem a kihűlt tejbegrízzel és beleforgattam a tojások kemény habbá vert fehérjét is.
A tészta felét sütőpapírral bélelt tepsibe reszeltem és elnyomkodtam benne. Erre ment a töltelék, majd ráreszeltem a tészta másik felét is.
A reszelt tésztát kicsit elráztam a tepsiben és már mehetett is a sütőbe.
180 fokra előmelegített sütőben, pontosan 30 percig sütöttem és a tepsiben hagytam langyosra hűlni. Ez volt a legnehezebb feladat, mert nagyon ígéretes illata van a sütinek 🙂
Az alja puha, a közepe lágy túrós a teteje pedig ropogós. Mennyei! Tudom, hogy nem egy új találmány, de nekem újdonság volt és nagyon örülök, hogy végre rátaláltam 🙂
A tojáshabos lazítás zseniális, sokkal könnyedebb talán az egész. 🙂 Mi imádjuk, sokszor emlegetik itthon, csak neki kéne állni! 😀
A tejbegríz és a tojáshab együtt könnyíti ki szerintem 🙂 Ráadásul így több a töltelék 🙂