Tejfölös süti

Tejfölös süti

Régóta kallódik a receptkönyvemben egy kockás lapon ennek a sütinek a receptje, még évekkel ezelőtt kaptam egy barátnőmtől, aki gyakran sütötte. Akkoriban sokszor ettünk náluk, de mostanra elfelejtődött és bevallom már nem is nagyon emlékeztem milyen is a tejfölös süti…

Egy hús pác receptjét kerestem a napokban a könyvben és a kezembe akadt ez a recept. A pác is meglett, időm is volt, így süti is lett 🙂

Nemcsak a régi ízt, de régi emlékeket is eszembe juttatott, egyszer együtt is sütöttük ezt a sütit, ami azért volt nagy kaland, mert egy nyaralás alkalmával történt, ahova még a legelvetemültebbek sem viszik magukkal a recepteket…  Akkor még internet sem volt minden fa aljában, így fejből próbálkoztunk a sütivel… Mármint Barátosném próbálta felidézni a receptet, én meg okoskodtam, miközben kevertem-kavartam. Nos, sütit aznap nem ettünk, de nagyon jól szórakoztunk 🙂

Most viszont ettünk, méghozzá nagyon finomat, nem is értem miért nem csináltam eddig 🙂

Tejfölös sütiHozzávalók:
Tésztához: 45 dkg liszt, 1 tojás, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna,
2 evőkanál kakaó, 1-2 evőkanál tejföl – annyi, hogy gyúrható legyen a tészta
Krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 1/2 tej, 12 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 45 dkg tejföl

Elsőnek a pudingot főztem meg a fél liter tejjel és a cukorral. Az eredeti recept 20 dkg cukrot ír, nekem az sok, de aki édesebben szereti, tehet bele többet. A megfőtt sűrű pudingba kevertem a vaníliás cukrot, aztán hagytam hűlni. Amikor meghűlt, habverővel belekevertem a tejfölt.

Míg a puding hűlt, összegyúrtam a tésztát. Kétfelé vettem és lisztezett munkapulton kinyújtottam tepsi méretűre (28×34). Az egyik tésztát beletettem a sütőpapírral bélelt tepsibe, rákentem a tejfölös pudingot, majd a másik tésztával beborítottam.

Előmelegített sütőben, 180 fokon 40 percig sült.

Tejfölös sütiÉjszakára hűtőbe tettem, másnap ettük. Kellemes, könnyű édesség.

Tejfölös süti

Pin It

Vélemény, hozzászólás?