Telnek-múlnak a tejmentes hónapok az életemben és egyre jobban hiányzott valami, ami amolyan kence-fice a kenyérre, vagy épp csak kiemeli az általam készített étel ízét, valami pluszt ad hozzá. Így született meg a növényi krémsajt, ami jelen esetben cukkiniből készült egy kis snidling hozzáadásával…
Az ötletet egy vegán ismerős adta, aki az elmúlt hónapokban több esetben volt segítségemre, ezer hála és köszönet neki érte! Aztán bogarásztam a neten is receptek után, majd összeállt az én változatom 🙂 Biztos, hogy lesz folytatása, mert elsőre nagyon finom és meglepően jó állagú kenőkét sikerült összehoznom, ami további kísérletezésre biztat 🙂
Hozzávalók: 30 dkg cukkini (hámozott állapotban mérve, ez nekem egy 38 dkg-os cukkiniből jött ki), 16 g útifűmaghéj, 20 g kókuszzsír (szilárd állapotban mérve), 2 dl zabtejszín/paleózóknak cocomas, 2 cl kókuszecet, csipet só (egyéni ízlés szerint), kis csokor snidling.
A cukkinit hámozás után kockákra vágtam és pároló edényben megpároltam. Ha nincs párolóedény, meg is lehet főzni, csak én nem szeretem ha a vízben maradnak a vitaminok. A megpárolt cukkinit még melegen az aprítóba tettem, hozzáadtam az összes hozzávalót és krémesre turmixoltam. Megkóstoltam a só miatt, majd egy folpackkal kibélelt dobozba kanalaztam. A dobozt néhányszor óvatosan az asztallaphoz ütögettem, hogy jól tömörüljön és amikor kihűlt, betettem a hűtőbe egy éjszakára.
Vágható, adagolható, kenhető állagú, abszolút sajtkrémre emlékeztető ízvilágú kenőke a végeredmény, ami kifejezetten gyorsan elfogyott és élvezettel fogyasztotta családom nem tejmentes részlege is 🙂
Tényleg érdemes azoknak is kipróbálni, akik csak valami különlegességet, új ízt szeretnének a konyhába varázsolni, vagy figyelnek arra, hogy minél kevesebb adalékanyag kerüljön az asztalra!
Az alapötlet, mármint a cukkiniből készülő sajt meghallgatása után ezeken az oldalakon inspirálódtam: http://www.chooseveg.com/11-vegan-cheese-recipes-that-will-change