Karamellás almás kocka

Karamellás almás kocka

Tavasz van, de a mai nap a szürkés esős mivoltában sok minden csak nem tavaszias. Mivel az árvácskák már feléledtek és gyönyörűen virágoznak a kerti kaspókban, gondoltam készítek egy tavaszt idéző almás sütit.

Karamellás almakocka, paleo, glutén- és tejmentes, ami a cukrot illeti, a mézből készült karamell nem épp diétás, de hozzáadott cukor nincs benne és akác mézből készítettem, aminek a legkisebb a glikémiás indexe. Tehát okosan számolva a diétába is beilleszthető 🙂
Az árvácska ehető virág, sokat ízben ugyan nem tesz a sütihez, de azért a hangulatunkat nagyban javíthatja egy szép desszert egy borongós tavaszi napon:)

Karamellás almás kocka Hozzávalók: 3 db reszelt (vagy apróra vágott) alma, 2 dl szőlőmag olaj, 5 dl mandula liszt, 2 evőkanál útifűmaghéj, 2 dl eritrit, 4 tojás, 1 kávéskanál sütőpor, 1 evőkanál fahéj
Karamell: 20 dkg akácméz, 2 dl mandulatejszín, 1 evőkanál kókuszolaj

A tojásokat szétválasztom, a fehérjét habbá verem, a tojások sárgáját kikeverem az eritrittel, hozzáadom az olajat, és alaposan kikeverem. Összekeverem a mandulalisztet a fahéjjal, a sütőporral és az útifűmaghéjjal, majd belekeverem a tojásos anyagba. Legvégül belereszelem az almát alaposan elkeverem, majd beleforgatom a tojásfehérje habot.
180 fokos sütőben, kb 24 x 32 cm-es formában kb 35 perc alatt sütöttem készre. Tepsiben hagytam kihűlni, majd kiborítottam és kockákra vágtam. A kockák közepéből kis kockákat vágtam ki, ebbe került a karamell krém.

Karamellás almás kocka Karamell krém: A mézet és a mandulatejszínt alaposan kikevertem, majd magas hőmérsékleten összeforraltam és addig főztem már alacsonyabb lángon, míg szépen besűrűsödött. Ekkor belekevertem a kanál kókuszolajat.
A kockákat megszórtam egy kevés porrá őrölt eritrittel, a kihűlt karamellt habzsákból a kockákba nyomtam és egy – egy árvácskával díszítettem a kockákat.

Karamellás almás kocka Karamellás almás kocka Karamellás almás kocka Mire elkészültem a nap is megmutatta magát, úgyhogy ez igazi tavasz csalogató desszert lett 🙂

Pin It

Vélemény, hozzászólás?