Bulgur saláta

bulgur saláta

A bulgur vagyis búza töret egy alternatív köret ötlet. Alternatív a mi konyhánkban, de mindennapos a török, arab konyhákban. Gluténmentes diétába NEM illeszthető be, hiszen búza! Leginkább rizs kiváltására alkalmas, IR vagy cukorbeteg diétába remekül használható alacsonyabb glikémiás indexe miatt.

Bár a bevezetőben köretnek neveztem, de én most egy salátát készítettem belőle…
Vendégeket vártam és csak valami könnyű, egyszerű dolgot szerettem volna, ráadásul olyat, aminek az elkészítése sem okoz különösebb zavart a konyhában egy munkanap után 🙂

bulgur salátaHozzávalók: 1 csésze bulgur, 1,5 csésze víz, 1/2 csésze vékonyra vágott piros és sárga kaliforniai paprika, 1/3 csésze apróra vágott koriander vagy menta levél, 1 pici gerezd fokhagyma reszelve, só, bors, csipet gyömbér
Friss bébi spenót és áfonya a tálaláshoz
A csésze mérete 2 dl

A vízbe teszek egy kávéskanál sót és felforralom. A forrásban lévő vízbe beleteszem a bulgurt és újra felforralom, ha felforrt leveszem a tűzhelyről. gyorsan belekeverem a paprikákat a fokhagymát és a fűszereket és lefedem. Nagyjából 20 perc alatt a fedő alatt végleg megpuhul és beszívja a maradék vizet is.

bulgur salátaA vendégek érkezésekor nem volt más dolgom, mint tálalni, amit lehet langyosan vagy akár hidegen is ebben a formában.

bulgur salátaEbben a formában természetesen nem csak salátának, de köretnek is remek választás, természetesen akkor melegen tálalva.
Gyors vegán vacsorának pedig még turbózhatjuk egyéb zöldségekkel is 🙂

Pin It

Vélemény, hozzászólás?