Sárga lencse kenőke, egy igazi pikáns csemege

Sárga lencse kenőke

Lencséből pástétomot, vagy ahogy én nevezem a kencéket, kenőkét már többször csináltam, de a sárga lencsével nemrégiben ismerkedtem meg… Kellemes íze van és mint a lencséknek általában magas a magnézium és vas tartalma.

Pénteken volt a Free Food Expo rendezvény, ahova ez volt az egyik kenőke amit vittem, nagyon örültem, hogy szinte kivétel nélkül mindenkinek ízlett ez a pikáns változat.
Ha szereted a különleges dolgokat és egy laktató szendvicsre vágysz, mindenképp érdemes elkészíteni!

Sárga lencse kenőkeHozzávalók: 1 csésze sárga lencse, 2 csésze víz, 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál citromlé, só, őrölt bors, cayenne bors, római kömény, őrölt koriander, szárított és porrá tört mentalevél

A lencsét hideg vízbe áztatom egy órára, aztán hideg vízben teszem fel főni. A dupla mennyiségű víz pontosan megfelelő lesz a kenőke készítéshez. A hagymát megpucolom és beleteszem a főzővízbe egészben, sót csak a főzés legvégén teszek bele. Teljesen puhára főzőm, megsózom és fedő alatt hagyom kihűlni. A hagymát kiveszem és a kihűlt lencsét pürésítem a fokhagymával, citromlével és a fűszerekkel.
Ha sok víz maradna a lencsén, akkor egy edénybe leöntöm róla és pürésítés közben adagalom vissza hozzá, hogy jó állagú krémet kapjak, ne legyen folyós.

Lezárt dobozban, hűtőben, akár két hétig is tárolható.

Sárga lencse kenőkeSárga lencse kenőke

Pin It

Vélemény, hozzászólás?