Lencséből pástétomot, vagy ahogy én nevezem a kencéket, kenőkét már többször csináltam, de a sárga lencsével nemrégiben ismerkedtem meg… Kellemes íze van és mint a lencséknek általában magas a magnézium és vas tartalma.
Pénteken volt a Free Food Expo rendezvény, ahova ez volt az egyik kenőke amit vittem, nagyon örültem, hogy szinte kivétel nélkül mindenkinek ízlett ez a pikáns változat.
Ha szereted a különleges dolgokat és egy laktató szendvicsre vágysz, mindenképp érdemes elkészíteni!
Hozzávalók: 1 csésze sárga lencse, 2 csésze víz, 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál citromlé, só, őrölt bors, cayenne bors, római kömény, őrölt koriander, szárított és porrá tört mentalevél
A lencsét hideg vízbe áztatom egy órára, aztán hideg vízben teszem fel főni. A dupla mennyiségű víz pontosan megfelelő lesz a kenőke készítéshez. A hagymát megpucolom és beleteszem a főzővízbe egészben, sót csak a főzés legvégén teszek bele. Teljesen puhára főzőm, megsózom és fedő alatt hagyom kihűlni. A hagymát kiveszem és a kihűlt lencsét pürésítem a fokhagymával, citromlével és a fűszerekkel.
Ha sok víz maradna a lencsén, akkor egy edénybe leöntöm róla és pürésítés közben adagalom vissza hozzá, hogy jó állagú krémet kapjak, ne legyen folyós.
Lezárt dobozban, hűtőben, akár két hétig is tárolható.