Töltött libanyak

töltött libanyak

Márton napi libaságaim egyike az idén a töltött libanyak. Természetesen ennek az ételnek is megvan a maga története, nem is titkolom el 🙂

Az étel története gyermekkoromba nyúlik vissza, amikor még nagyszüleim tartottak libát. Nagyon féltem a gúnártól, ami rendszeresen körbekergetett éktelen rikácsolással az udvaron. Márton napkor szokás volt nálunk a liba vacsora, nagyszüleim ilyenkor (vagy a közeleső hétvégén) rendszeresen tartottak vacsorát, ahova a szokás szerint azok is hivatalosak voltak, akik év közben segítettek címerezni, kacsolni vagy épp szüretelni (jellemzően a szomszédok).

Nagymamám nagy gondossággal készült a vacsorára, de a töltött libanyakat nem a vendégeknek, hanem igazi csemegeként az unokáknak szolgálta fel. Nekem bizony nem tetszett és megkóstolni sem akartam, egészen addig, míg titokban meg nem súgta: De hisz ez a csúnya gúnár nyaka, harapd csak ketté édes lányom!

Így lett az én kedvenc Márton napi vacsorám a töltött libanyak, amit most egy picit modernebb köntösben mutatok be.

töltött libanyak

Hozzávalók: 2 db (2×20 cm) libanyak, 1 GM – paleo zsemle, 15 dkg libamáj, 10 dkg színes marinált paprika, só, bors, majoranna, 1 evőkanál útifűmaghéj

Köret: 40 dkg édesburgonya, só, színes bors

Mártás: 20 dkg aszalt szilva, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl fehér bor, 5 dkg édesítő/cukor, só, bors

Díszítéshez: gerezdre vágott füge

Apró kockára vágom a zsemlét, a májat és a paprika csíkokat, a fűszerekkel összekeverem és habzsák segítségével a libanyakba töltöm. A nyak két végét elkötöm, vákuum fóliába csomagolom, sous-vide kádba teszem, 65 fokon 5 órára. Az elkészülés után azonnal lehűtöm, majd tálalás előtt libazsírban körbe pirítom.

A mártáshoz az aszalt szilvát és az apróra vágott fokhagymát cukron karamellizálom (édesítő használatakor összeforgatom, addig melegítem, míg az édesítő elolvad és felforr), felöntöm a fehérborral, sózom, borsozom és puhára főzöm. Amikor az aszalt szilva már kezd “szétesni” mártás sűrűségűre forralom.

A sózott, borsozott édesburgonya szeleteket vékonyan olajozott serpenyőn megsütöm.

töltött libanyak

Pin It

Vélemény, hozzászólás?