Zserbó, ahogy a Nagyitól tanultam

Zserbó a Nagyitól

Ez a 700. bogbejegyzés… hogy sok vagy kevés, azt döntsétek el ti, én nagyon örülök, hogy ez az oldal elérte ezt a szép kerek számot 🙂 Ez persze nem csak az én érdemem, de a tiétek is kedves olvasó, hiszen sok-sok inspirációt kapok tőletek.

A 700 bejegyzés, több mint 650 receptet jelent, azt hiszem ez elég jelentős mennyiség, lassan több szakácskönyvet is megtöltene 🙂 Mégis vannak olyan klasszikus receptek, amik valamilyen rejtélyes oknál fogva nem kerületek fel eddig az oldalra. Ilyen például a Nagyi zserbója, ami minden évben többször elkészül, sőt a FB oldalamon (az előbb volt, mint a blog) talán ez volt az a recept ami a “végső lökést” adta a blog indításához. Nos, arra gondoltam, ez a klasszikus megérdemli, hogy ő legyen a 700.
Figyelem! ez most egy az egyben a Nagyi receptje, glutént, tejterméket és cukrot is tartalmaz, hamarosan hozom az azóta megszületett mentes változatot is!

Zserbó a NagyitólHozzávalók: 45 dkg liszt, 20 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tejföl, 1 csipet só
töltelék: 30 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 40 dkg sárgabaracklekvár
tetejére: csokimáz vagy tortabevonó

A tészta hozzávalóiból selymes, rugalmas tésztát gyúrok. Nincs semmi trükk, a lisztet egy tálba szitálom (mert így tanultam a Nagyitól 🙂 ), belekeverem a sót, a közepére egy mélyedést csinálok a kezemmel és oda beleteszem az összes többi hozzávalót. Négy részre veszem a tésztát, egyesével jó vékonyra kinyújtom, az első tésztát beleteszem a tepsibe, a lekvár egyharmadát rákenem, és megszórom a cukros dióval. Így rétegezem, a tetejére kerül a negyedik tésztalap. A tetejét villával néhány helyen megszúrom és 180 fokos sütőben kb 45 perc alatt készre sütöm.
Amikor teljesen kihűlt – én általában másnap, mert Nagyi is így csinálta 🙂 – csokimázzal bevonom a tetejét. Én csokimáz párti vagyok, de készülhet torta bevonóval is.

Csokimáz: 3 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz (lehet picit több, de érdemes csak apránként adagolni, a kakaó minőségétől függ. Ezt összeforralom, amikor már nem szemcsés a cukor, leveszem a lángról és belekeverek 6 dkg vajat. Megvárom, míg kicsit meghűl, de még nem kezd megkötni és a zserbó tetejére öntöm.

Zserbó a Nagyitól

Pin It

Vélemény, hozzászólás?