A látszat csal, nem édes, hanem sós muffin receptet hozok, ami remek lehet uzsonnára, vagy sörkorcsolyának egy baráti összejövetelre. A sütőtök édes íze jól párosítható néhány fűszerrel.
Már javában benne járunk a hideg és korán sötétedő (nekem már téli) esték időszakában, ilyenkor igazán jó a meleg szobában egy kártya- vagy társasjátékparti a barátokkal. Az ilyen összejövetelek elengedhetetlen kelléke valami csipegetni való, én a hétvégi vendégségbe ezt a sütőtökös muffint vittem magammal pogácsa helyett. Először kicsit furán néztek rám, hogy miért édességet hoztam, mikor a társaság abszolút nem édesszájú, de az első kóstolás után gyorsan, mondhatni túl gyorsan fogyott 🙂
Ráadásul majdnem büntetlenül fogyasztható, hiszen nem tartalmaz lisztet, cukrot. A sütőtökös muffin receptje glutén-, tej- és hozzáadott cukormentes, paleo étkezésbe is beilleszthető.
A receptben szereplő adalékmentes chilis fűszersót itt tudjátok megvásárolni 😉
Hozzávalók: 25 dkg darált dió, 20 dkg (sütve mérve) sült sütőtökpüré, 4 tojás, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál citromlé, 1 dl szőlőmagolaj (más olaj, pl kókusz vagy olíva is tökéletes), 1 mokkáskanál chilis fűszersó, 1 kicsi gerezd fokhagyma vagy 1 csipet fokhagyma por, 1 mokkáskanálnyi kakukkfű, 1 csipet kurkuma, kis darabka gyömbér – természetesen a fűszerek ízlés szerint variálhatók, de a chili kötelező 🙂
A fűszereket és a sütőport elkevertem a dióval, egy másik tálban a felvert tojásokhoz adom az olajat és a citromlét, majd a két tál tartalmát összeöntöttem és alaposan kikevertem. A kapott masszát muffin formákba töltöttem és a tetejükre fél diókat tettem – tettem volna, ha nem felejtem el, így én a sütési idő vége felé tettem rá, potyogtak is le szállításkor 🙂
180 fokos sütőben 35 percig sütöttem.
A fotó csak csomagolás előtt egy utolsó pillanatos kép, azzal a felkiáltással, hogy majd a helyszínen fotózom.. Hát, arra végül nem került sor, de muffin finom 🙂