Tepsis túrós rétes – paleo

tepsis rétes -paleo

Paleo réteslapot még nem sikerült kikísérletezni (hagyományosat se biztos, hogy tudnék szépen húzni 😉 ), de nagyon, nagyon régen ettem már a Nagyi féle tepsis rétest. Ez egy régi vidéki recept, mindeddig egy ismerősöm van, aki rendszeresen készíti, ő nyújtott pogácsaként tanulta a mamájától…

A tepsis rétes eredetiben úgy néz ki, hogy a kiolajozott tepsibe réteslapot fektetünk, megkenjük vaníliás cukorral elkevert tejföllel, rá a következő réteslap, majd édesített túró, ezt még egyszer rétegezzük, beborítjuk réteslappal, meglocsoljuk tejföllel és kemencében megsütjük (persze jó a sütő is 🙂 )

Erre az ételre vágytam és egyszer csak karácsony táján szembejött velem a kedvenc paleós FB csoportomban ez a recept, amit Anita paleo rétese ihletett.
Ekkor e fejemre csaptam, hogy mennyire jó ötlet, ez bizony az én tepsis rétesemhez is remek lesz. Most jutottam el doáig, hogy el is készült, és valóban nagyon nagyon finom, az majdnem mint az eredeti.
Tehát következzék egy remek hétvégi édesség, tepsis rétes, glutén-, tej-, cukor-, és szójamentesen, paleo változatban.

Tepsis rétes - paleoHozzávalók: 1 cs Éléskamra nagyi palacsintája lisztkeverék, 30 dkg totu, 5 dkg vaníliás xilit – Ataisz, 2+1 evőkanál 5szörörös édesítő, 20 dkg totukrém, 2+1 evőkanál szőlőmagolaj, 1 kávéskanál citrom, 1 marék vörös áfonya, 1 dl mandulatej

A palacsintákat a tasakon lévő recept szerint elkészítjük és 14 db vékony palacsintát sütünk. Én nem sütöttem “palacsinta színűre”, világosan hagytam, ahogy lehetett fordítani, már fordítottam is.
A totukrémből 2 evőkanál olaj, egy teáskanál citromlé és kb 3 evőkanál víz keverékéből elkészítjük a tejfölt, amit édesítünk a vaníliás xilittel. A totut elkeverjük a mandulatejjel, édesítővel.
Ezek után nincs más dolgunk mint az egy evőkanál olajjal kikent tepsibe rétegezni. palacsinta alulra, hogy fedjék egymást, rá egy réteg “tejföl”, megint palacsinta, aztán “túró” ezt megszórtam az áfonya felével, aztán palacsinta és “túró” és áfonya, a tetejére palacsinta kerül és végül a maradék “tejföl”

160 fokos sütőben addig sütöttem, míg a szélei szép színt kaptak, nekem ez kb 25 perc volt. Langyosan a legfinomabb, de hidegen is elfogyott, ami maradt belőle.

tepsis rétes -paleo

Pin It

Vélemény, hozzászólás?