Édes zsemle – paleo

Édes zsemle - paleo

Személy szerint szeretem az édes – sós ízek keveredését, valószínűleg ezért is szeretem nagyon az angolok édes zsemléjét, vagy reggeli muffinját, ahogy tetszik. Most erre hasonlító zsemléket készítettem, méghozzá kétféle változatban: sima paleo édes zsemlék és tojásmentes (vegán) édes zsemlék is készültek.

Azért gondoltam jó ötletnek karácsony előtt elkészíteni ezt a zsemlét, mert nagyon illik egy nyugodt, ráérős, igazi angol reggelihez. Aki kevésbé szereti a sós – édes párosítását, nos neki remek lesz egy kis ghível vagy épp egy finom lekvárral. Bevallom, az ilyen reggeliknél én sóssal kezdek és az utolsó két-három falat zsemlét tartalékolva édesen fejezem be a reggelim. Mindenkinek ízlése szerint, de ezt a zsemlét jó szívvel ajánlom kipróbálásra 🙂

Kedves barátnőm AIP diétája miatt kipróbáltam a tojásmentes változatát is, és meg kell mondjam, bár kis albínó zsemlék lettek, de szinte finomabbak, mint a tojásos változat.
Ebben a bejegyzésben megtaláljátok mindkét receptet.
20 dkg lisztből nekem 10 zsemlém lett, míg a 10 dkg tojásmentesből 4 db, de ez méret és formázás kérdése is.

Édes zsemle - paleoHozzávalók: 20 dkg Keltes élmény lisztkeverék, 3 tojás, 10 ml citromlé, 60 ml víz, 60 ml mandula tejszín, 50 ml olvasztott ghí (tisztított vaj, ami ebben a formában már laktóz és kazein mentes), 3 dkg ötszörös édesítő, 2 dkg só (Himalája sót használtam, ez azért fontos információ, mert minden só más és más)

Felvertem a tojást és egy picit félretettem belőle, hogy sütés előtt picit megkenjem a zsemléket. Ez kb egy evőkanálnyi mennyiség.
A tojáshoz adtam a citromlét, az édesítőt, az olvasztott ghít és a sót, jól elkevertem, majd a vizet és a tejszínt is beleöntöttem. Ezután jött a lisztkeverék, amivel az egészet jól eldolgoztam. 1 órát pihentettem, majd gombócokat formáztam belőle, amiket keresztben jó mélyen bevágtam. Imádtam nézni sütés közben, ahogy szépen nyíltak szét, mint egy virág 🙂
200 fokos sütőben 10 percig, majd 180 fokra visszavett hőn 20 percig sültek a zsemléim.
Rácson hűtöttem ki és teljesen kihűlve tálaltam.

Édes zsemle - paleoÉdes zsemle - paleoTojásmentes édes zsemle, mint mondtam kissé halovány, de nagyon finom 🙂

Édes zsemle - tojásmentes paleoHozzávalók: 10 dkg Keltes élmény lisztkeverék, 4 cl citromlé, 20 ml víz, 35 ml mandula tejszín, 40 ml olvasztott ghí (tisztított vaj, ami ebben a formában már laktóz és kazein mentes), 3 dkg ötszörös édesítő, 2 dkg só (Himalája sót használtam, ez azért fontos információ, mert minden só más és más)

Az eljárás ugyanaz, mint a másiknál, folyékony hozzávalókat összekeverni, utána a liszttel elkeverni, pihentetni és sütni.

Édes zsemle - tojásmentes paleo

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?