Kapros “túrós” – glutén és tejmentesen

Vegán kapros "túrós" - glutén és tejmentesen

A kapros túróst csak én szeretem a családban, nálunk valahogy nincs senki kibékülve a kaporral, pedig nem csak különleges ízvilágot ad bárminek, de nagyon egészséges is. Az édes sütibe keverve pedig egészen merész és üdítő összeállításDe jól tudták ezt nagyanyáink is, hiszen a nyári piték egyik sokszor készített változata volt a kapros túrós mifelénk. Már paleo változatban készült nálam túrós lepény, most pedig ez a IR diétába illeszthető, gluténmentes, vegán kapros túrós lett a kedvenc 🙂

Vegán kapros "túrós" - glutén és tejmentesenHozzávalók: 25 dkg köles, 0,9 l víz, 2 dl rizstejszín, 5 evőkanál kókuszolaj, csipet só, 1 vanília rúd kikapart magja, 6 dkg paleo 5szörös édesítő, 4 cl citromlé, 10 dkg Anyasüti piskóta lisztkeverék, 1 csokor finomra aprított friss kapor

A kölest beáztatom hideg vízbe egy fél órára, majd átmosom és a csipet sóval ízesített vízben felteszem főni. Amikor látványosan megdagad és felszívta a vizet, akkor belekeverem a rizstejszínt és a kókuszolajat. Ekkor már nem hagyom magára, mert “puffogni” fog, folyamatosan kevergetem kb 5 percig, majd elzárom a tűzhelyet. Ezután keverem bele a citromlét és az édesítőt, valamint a vanília magot. Fedő alatt hagyom kihűlni.

A langyosra hűlt kölesbe belekevertem a kaprot, valamint a lisztkeveréket és sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam. A tepsi mérete attól függ, hogy laposabb vagy magasabb “lepényt” szeretnénk végeredményként, ehhez kell majd a sütési időt is igazítani.
180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöttem, a lényeg az, ne száradjon ki, de a teteje kapjon egy kis színt.

Vegán kapros "túrós" - glutén és tejmentesen

Pin It

Vélemény, hozzászólás?